Daglig leder i Valdres sommersymfoni Mona Kleven, og Nikolai Øyhus i Statens vegvesen, E16 Bagn-Bjørgo byr på en mektig og unik konsertopplevelse under årets sommersymfoni i Valdres. 900 meter inne i den 4,3 kilometer lange Bangskleivtunnelen blir det rigget til konsert for 300 tilskuere med et av Norges aller beste kammerorkestre og noen av Europas aller beste solister.

Foreløpig er det hemmelig hvem som skal skape gåsehudopplevelser inne i Valdres berget lørdag 29. juni. Det blir kjent når Valdres sommersymfonien lanserer årets program 18 mars.

Sommersymfonien har gjennom 25 år bygd seg opp som et nasjonalt ressurssenter for klassisk musikk med konserter, og Nord-Europas største kurs for klassiske musikktalenter.

- Burde ikke dere ha konsert inne i tunnelen

Øyhus fikk ideen om tunnelkonserten etter åpningskonserten på fjorårets sommersymfoni på valdres folkemuseuem.

- Det kom ei lokal dame bort til meg og spurte: Burde ikke dere hatt en slik konsert i den nye tunnelen i Bagnskleiva?

- Yess

Ideen var så god at Mona Kleven i Sommersymfonien, prosjektleder Bjarte Næss i Skanska, prosjektleder Therese Høy i Statens vegvesen, prosjekt Vestoppland, og prosjektdirektør Svein Røed i Statens vegvesen, Region øst, alle tente på ideen da Øyhus la den på bordet.

- Grådig kjekt, sa prosjektleder Bjarte Næss i Skanska.

Sammen med  Statens vegvesen er han opptatt å gi noe tilbake til naboer og E16 trafikken som har levd med anleggsstøy og anleggstrafikk i Valdres siden høsten 2016.

- Dette er også en fin anledning til å vise fram tunnelen, sier Næss.

Arbeidet inne i tunnelen går på høygir. I juni vil den langt på veg være ferdig for testing etter sommerferien. Fremdeles er det mye som skal være på plass.

Konsertnisje

Konserten skjer ved den første snunisjen sør i tunnelen der E16 utvider seg til tre felter. Vegvesenet, Skanska og sommersymfonien byr på bro og tunnelvandring over Bagn bru og inn i tunnelen. Det blir også tatt høyde for at bevegelseshemmede også skal komme seg inn i tunnelen.

- Det blir lagt ut billetter Ticketco og sommersymfoni.no 18. mars. Vi må ha kontroll på alle som beveger seg inne i tunnelen. Ingen ting er viktigere enn sikkerhet, sier Øyhus.

Han skal være konferansier under konserten sammen med Guro Kleven Hagen. En av Europas fremste fiolinister og kunstnerisk leder for festivalen.

- Vi har testet ut lyden. Den er bedre enn i Nidarosdomen, sier Øyhus.