Etter at all sveisingen på Beitstadsundbrua er ferdig, er tiden kommet for å støpe brudekket.


- Nå kommer brudekket av betong på plass, omtrent som et betonggulv. Så kommer det membran og asfalt oppå der igjen, forklarer Kent Are Helden, byggeleder for Beitstadsundbrua i Statens vegvesen.


- Første støp ble gjort 9. august. Etter dette har det vært en periode med forberedelser til neste dekkestøp. Fra denne uken av er det planlagt 4-5 støper hver uke, frem til et stykke ut i oktober. Det blir jevnt og trutt støpearbeid, med høy intensitet. 

Beitstadsundbrua betongstøpesBeitstadsundbrua betongstøpes

 

Rekkefølge

Betong er tungt. Derfor starter man ikke i den ene enden og støper seg løpende fremover, forklarer Helden.
- Det er et strengt regime på hva som kan støpes når. Det har med belastning på stålkassen å gjøre. Plattformen som er omtrent midt i sundet er støpt, og nå blir det støpt litt på hver side, for å få riktig belastning på stålkassen. De benytter seks forskalingssystemer parallelt. 

- Hvordan får de betongen ut på brua?
- Det er valgt en spennende metode. De pumper betongen fra land, med pumpebil og pumperør. For en del av støpene vil betongen bli pumpet over 200 meter, noe som er sjeldent, men ikke helt uprøvd. Alternativet hadde vært bruk av ferge og lekter for å frakte betongen ut i sundet. 

Dermed kan den som passerer forbi brua se at Beitstadsundbrua tar stadig mer form over sundet.