Fornye førerkortet før 1. januar 2020

Grønne førerkort er ikke lenger gyldig for kjøring fra og med 1. januar 2020. Bruker du fortsatt grønt førerkort må du fornye det innen fristen utløper. Du fornyer førerkortet ved oppmøte på en trafikkstasjon. Husk å ha med deg gyldig legitimasjon og det grønne førerkortet. På trafikkstasjonen må du ta nytt bilde og betale for nytt førerkort. Har du fylt 80 år må du ha med helseattest og eventuelt synsattest. Les mer om hvordan du fornyer førerkortet på trafikkstasjon og hva du må huske på etter fylte 80 år.

Om grønt førerkort

Førerkortet fikk 10 års gyldighet slik at seneste utløpsdato i et grønt førerkort kan være mars 1989. I 1982 ble det fastsatt at grønne førerkort med 10 års gyldighet som var gyldig per 2. april 1982, fikk livsvarig gyldighet som lett førerkortklasse(klasse 1, 3 eller 4.)

Klasse 2, som senere ikke ble fornyet, fikk samme rettighet som klasse 1 etter utløpsdato. Vær oppmerksom på at etter 2001 gir klasse 1 og 2 ikke lenger rett til å føre lett lastebil (bil med tillatt totalvekt 3501-7500 kg og høyst 8 passasjerplasser). Lot du være å videreføre denne rettigheten i 2001 ved å fremlegge helseattest for lastebil og fornye førerkort med klasse C1/C1E, er retten tapt for alltid. Ønsker du å få denne klassen tilbake på førerkortet må du søke om førerkort som førstegangssøker, og gjennomføre obligatorisk opplæring og fullføre førerprøve for å kunne kjøre lett lastebil. 

  • Klasse 1 eller 2 gir i dag rett til å føre personbil med tilhenger, lett motorsykkel, moped, beltebil, snøscooter, traktor, motorredskap og brannbil (lastebil) registrert som motorredskap.
  • Klasse 3 gir rett til å føre tung motorsykkel, moped og snøscooter.
  • Klasse 4 gjelder for traktor ubegrenset med eller uten tilhenger, moped og snøscooter.

Ved utskiftning av klasse 1 eller 2, vil man i dag få et plastførerkort med klassene AMA1BEST og kodene 131 (brannbil registrert som motorredskap), kode 140 (motorredskap) og kode 142 (traktor ubegrenset).
Klasse 3 gir ved utskiftning i dag rettighetene AMAS, og klasse 4 gir AMST samt kode 142 (traktor ubegrenset).