Artikkelen er fra 2019, og innholdet kan være utdatert.

Uvitenhet og dårlige språkferdigheter kan ikke hindre sikring av barn i bil. Vegvesenet informerer nå på seks språk for å nå dem som ikke har lært norsk.

– Barna våre er dyrebare, vi har ingen å miste, sa kommunikasjonsleder Ellinor Tørud da Statens vegvesen og Trygg Trafikk lanserte tiltaket «Slik sikrer du barn i bil» for innvandrerforeldre på Østensjø Helsestasjon i Oslo.

Internasjonalt samfunn

På norske veier finner vi trafikanter fra alle verdens hjørner. Nå tilbyr Statens vegvesen informasjonsmateriell om sikring av barn i bil på polsk, arabisk, tigrinja og somali i tillegg til norsk og engelsk. Materialet består av brosjyre og plakater som viser hvordan vi sikrer små, og litt større, barn.

Støtter nullvisjonen

I 2016 startet Vegvesenet arbeidet med tverrkulturell kommunikasjon med å invitere til workshop for å finne måter å nå fram til trafikanter som ikke snakker norsk. Samarbeidet med Trygg Trafikk om sikring av barn i bil er ett av flere tiltak som er gjennomført disse tre årene.

Trygg Trafikk undersøkte i 2018 hvordan vi sikrer barn mellom 4 og 7 år i bil. Resultatet viste at fire av ti ikke sikret barnet sitt i bil, eller sikret barnet feil. Erfaringen viser at foreldre med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant de som sikrer barna feil, eller ikke sikrer dem i det hele tatt.

Demokratisk rettighet

– Alle har rett til informasjon og kunnskap om trafikksikkerhet. Nå vil vi nå dem som ikke har fått den norske trafikksikkerhetskulturen i ryggmargen gjennom opplæring i barnehage og skole. Vi må nå alle innbyggere for å ha mulighet til å innfri visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Tørud.

Hun forteller at Vegvesenets erfaring er at ikke alle kjenner til reglene for sikring av barn i bil, og at det kan være en av årsakene til at mange ikke har godkjente barnestoler. Andre har manglende forståelse for den norske trafikksikkerhetskulturen.

Riktig sikring redder liv

– Et av de viktigste budskapene er at barn under fire år, og gjerne de som er større, bør sitte i bilsete som vender bakover. Små barn har store hoder og de har derfor høy risiko for å få nakke- og hodeskader i en ulykke dersom de sitter i barnesete som er vendt framover, sa Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk da hun demonstrerte bruk av bilstol.

Vi må nå alle innbyggere for å ha mulighet til å innfri visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken.

Fra India til Norge

Asma Khan har med datteren Iqra Basheer på 3,5 år til helsestasjonen. De flyttet til Norge fra India i sommer i forbindelse med et jobboppdrag. Mamma Asma er begeistret over alle mulighetene i Norge, og omfavner den norske sikkerhetskulturen.

– Vi har ikke barneseter i bil i India. Jeg ser jo at det er kjempeviktig, og dessuten lovpålagt her. Jeg vil absolutt ta det i bruk når vi skaffer oss bil, sier hun.

Asma forteller at hun ikke tidligere har tatt inn over seg hvor risikabelt det er å ha barna løse i bilen, eller foran seg på en scooter.

– Det er veldig mange trafikkulykker i India. Det finnes forskrifter for sikkerhet, men det hjelper ikke når de fleste ikke følger reglene, sier hun.

 

Fra v. Småbarnspappa Qasim Bhatti, Ellinor Tørud fra Statens vegvesen og Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk får hjelp av Mohammad Azaan Bhatti til å demonstrere bilstolen.
Fra v. Småbarnspappa Qasim Bhatti, Ellinor Tørud fra Statens vegvesen og Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk får hjelp av Mohammad Azaan Bhatti til å demonstrere bilstolen. ( Foto: Giselle Jensen