Importerer du eller bygger om en bil, må den til kontroll. Bilen må også til kontroll hvis du har fått pålegg om det i en EU-kontroll.

Bestill kjøretøykontroll Logg inn

 Når du logger inn, får du en oversikt over de ulike kontrollene du kan bestille, hvilke trafikkstasjoner som tilbyr kontrollene og om de har ledig time.

Hva er kjøretøykontroll?

Kjøretøy kan få mangler i en EU-kontroll, som gjør at det må bli kontrollert hos Statens vegvesen. Det kan for eksempel være at bilen din ikke er bygd om etter riktige standarder eller at du har montert utstyr på bilen som ikke er godkjent.
Hovedregelen er at bilen da må fremvises for trafikkstasjon.

Statens vegvesen utfører ikke  reparasjoner, men sjekker og godkjenner/endrer informasjon innen disse 5 kategoriene:

  • Førstegangsgodkjenning — kjøretøyet er ikke registrert i Norge
  • Ombygging — godkjenning av endringer på kjøretøyet
  • Tilleggsgodkjenning
  • Korreksjon — endring i teknisk informasjon eller status
  • Forvaltningskontroll — kontroll av teknisk tilstand
  • Omfattende ombygginger

Pris og betaling

Prisen for en kontrolltime varierer avhengig av kontrolltype. Du får vite hva  kontrolltimen koster når du bestiller time. 

Du kan betale for kjøretøykontrollen samtidig som du bestiller eller innen tre virkedager for å beholde timen. Logg inn på Din side, gå til «Bestill kjøretøykontroll» og deretter valget «Dine kontrolltimer». Du kan betale med Visa debetkort, Mastercard debetkort, kredittkort, BankAxess eller Vipps. 

Du kan også betale for kjøretøykontrollen ved oppmøte på en trafikkstasjon. Vi anbefaler at du bestiller time for å unngå ventetid. Vi aksepterer ikke kredittkort som betaling på trafikkstasjonene våre. 

Husk riktig dokumentasjon

Du må huske å ta med nødvendig dokumentasjon til kjøretøykontrollen. Kravet til dokumentasjon varierer for de ulike kjøretøykontrollene. Du får beskjed om hva slags dokumentasjon du må ta med til kjøretøykontrollen når du bestiller kontrolltime.

Strengere krav til kjøretøy før bestilling

Det er krav om at informasjonen som gis ved bestilling må være korrekte og fullstendige. Dette vil gjelde uavhengig av om bestillingen skjer på Din side, over telefon eller ved en trafikkstasjon.

Muligheten for å endre informasjonen for kjøretøyet på en bestilling, vil etter 8. februar 2023 ikke lenger være til stede. For eksisterende bestillinger du har for kjøretøy som ikke oppfyller disse kravene, må det gjøres nødvendige oppdateringer med korrekte og fullstendige opplysninger innen denne fristen.

PS! Kravene til bestilling av time til kjøretøykontroll blir endret i nær fremtid og innebærer at det ikke blir mulig å bestille time til kjøretøykontroll før bilen er fortollet.  

Flere kontroller ved samme besøk

Du kan bestille flere typer kontroller i samme besøk, men vær oppmerksom på at ulike kontrolltyper krever ulik kompetanse fra Statens vegvesen. Derfor kan det være vanskelig å finne en ledig time hvis timen inneholder mange ulike kontrolltyper.

Du kan utføre kjøretøykontroll samtidig for noen kombinasjoner av trekkbil og henger. Det krever at begge kjøretøyene skal ha samme kontroll, for eksempel førstegangsgodkjenning eller årlig kontroll av tilleggsgodkjenning for ADR.

Endre eller avbestille time

Du kan endre kontrolltimen til en annen dag eller annet sted, innen 18 timer før du har time. Har du bestilt flere like kontrolltimer med forskjellige kjøretøy av samme type, kan du også bytte kjøretøy mellom timene.

Ønsker du å avbestille timen, kan du gjøre det på nett. Har du allerede betalt for kjøretøykontrollen du ønsker å avbestille, kan du få beløpet tilbakebetalt. For å få tilbakebetalt kontrolltimen må avbestillingen skje senest én virkedag før datoen for kontrolltimen og du må sende oss en skriftlig henvendelse gjennom vårt kontaktskjema. I beskrivelsesfeltet skriver du at du ønsker kontrollgebyret tilbakebetalt, fødselsdato eller organisasjonsnummer (avhengig av om du betalte privat eller som bedrift) og bankkontonummer.

Har du betalt på nett, må du legge ved en kopi av kvitteringen du fikk under «Dine meldinger» og oppgi referansenummeret. Har du betalt på en trafikkstasjon, må du legge ved en kopi av kvittering du fikk når du betalte på trafikkstasjonen.

Mangler ved EU-kontroll eller teknisk kontroll

Statens vegvesen utfører ikke EU-kontroller. Du kan imidlertid få påvist mangler i en EU-kontroll (eller i en trafikkkontroll av Statens vegvesen, politiet eller toll) som krever at du må få bilen kontrollert hos Statens vegvesen. Det kan for eksempel være at bilen din ikke er bygd om etter riktige standarder, eller at du har montert utstyr på bilen som ikke er godkjent. Er du på jakt etter et sted å utføre EU-kontrollen, kan du finne et godkjent verksted (kontrollorgan) her.

Sist oppdatert: