Artikkelen er over eitt år gammal, og innhaldet kan vere utdatert.

Din lokale trafikkstasjon flytter inn på mobilen din. Det kan lønne seg å ta i bruk de digitale tjenestene før ferien starter.

Hvis du skal på bilferie i sommer kan det lønne seg å ta i bruk de digitale tjenestene før ferien starter. Foto: Knut Opeide

I 2001 lanserte Statens vegvesen sin første selvbetjeningsløsning på nett. I dag har Vegvesenet 43 løsninger som sparer samfunnet for over 300 millioner kroner årlig. Og det blir stadig flere tjenester du kan dra nytte av før du legger ut på tur.

Har du lov til å kjøre?

Det første du må gjøre er å sjekke om førerkortet ditt er gyldig og hva du er godkjent for å kjøre. Du kan fornye førerkortet på nett. Hva du har lov til å kjøre, sjekker du her.

Hvis du har førerkort for vanlig personbil (klasse B), har du ikke lov til å kjøre biler med en totalvekt på over 3500 kilo. Det er også begrenset hvor tung tilhenger/campingvogn du kan trekke med klasse B. Vi anbefaler at du bruker vår tilhengerkalkulator eller appen «Bil og tilhenger». Alt du trenger er å legge inn registreringsnummer. 

Les mer om reglene for førerett med henger.

Når uhellet er ute

På bilferien kan alt skje, og når du står med et punktert hjul eller en campingbil i sidedøra på campingplassen, er det viktig å ha alt annet på stell.

Det første du bør gjøre er å laste ned digitalt førerkort. Det er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll, men skal du kjøre i utlandet må du alltid ha med det fysiske førerkortet. Har du mistet det kan du melde det tapt og bestille nytt.

Vognkort må du også ha med deg når du kjører. Er det også forsvunnet, bestiller du nytt på nett. I mellomtiden kan du laste ned midlertidig vognkort. 

Digitalt førerkort er gyldig i trafikkontroll, men skal du kjøre i utlandet trenger du det fysiske førerkortet. Foto: Red Ant/Statens vegvesen

Gi omsorg til feriekjøretøyet!

Kjører du campingvogn eller bobil må du huske at den har stått mye stille gjennom vinteren. Olje, lys, koblinger og bremser, tilstand på dekkene og at lufttrykket er riktig, bør du sjekke før du drar på ferie – uansett. Skal du kjøre med campingvogn må du også montere på speil som gir god sikt bakover. Er du usikker på noe bør du bestille time på et verksted for en sjekk. Husk også at det er påbudt med minst ett godkjent brannslukningsapparat i bobiler og campingvogner.

Ta høyde for at vann og gass i bobilen eller campingvognen utgjør ekstra vekt i tillegg til all bagasjen. I tillegg til å sjekke tillatt totalvekt, kan du få hjelp til veiing på en av våre trafikkstasjoner. Mange kontrollstasjoner har tilgjengelige vekter selv når stasjonen er ubetjent.

På langturer er ofte bilen fullstappet. Husk at takboksen kun egner seg for lette ting som soveposer, liggeunderlag, hengekøyer, fiskestenger og oppblåsbare badeleker. Plasser lasten i takboksen slik at du fyller ut framover og ut mot sidene. Sjekk hvor mye last takboksen er konstruert for i instruksjonsbok eller hos produsent/forhandler. Tillatt taklast for den bilen du skal kjøre finner du i vognkortet, i kjøretøyopplysningene på vegvesen.no eller i «Bil og tilhenger»-appen. Enkelte biler har ikke oppgitt taklast og har da ikke lov til å ha last på taket. 

Ta en teknisk sjekk av bilen før du legger ut på tur. Foto: Knut Opeide

Sykler på slep

Før du leier eller kjøper bobil må du også sjekke hvor mange passasjerer den er registrert for. Antall tillatte passasjerer står i vognkortet, i kjøretøyopplysningene på vegvesen.no og i «Bil og tilhenger»-appen. Passasjerer i bobil må sitte i seter med sikkerhetsbelte på når bilen kjører. 

Sykler er fine å ha med på ferie, og også her gjelder reglene for lastsikring. Sørg for at både stativet og syklene er godt festet. Dersom skilt og/eller lys dekkes av syklene eller stativet, må det være synlig på annen måte. Lysramme til sykkelstativ kan du kjøpe hos mange forhandlere. Så lenge syklene og stativet ikke er bredere enn 180 cm, kan de stikke utenfor bilens bredde. De skal da stikke like mye ut på begge sider. Husk også at sykkelstativ som er montert bak på bobilen kan føre til at bobilen er lengre enn det som er oppgitt i vognkortet. Dette kan medføre at du må betale mer på enkelte ferger.

La være å levere skiltene!

Hvert år møter 200 000 nordmenn opp på trafikkstasjoner for å midlertidig avregistrere kjøretøy, men etter årets sesong trenger du ikke lenger levere inn skiltene til cabrioleten, bobilen eller motorsykkelen. 12. september lanserer nemlig Statens vegvesen en selvbetjeningsløsning på nett som gjør det enklere å av- og påregistrere kjøretøyet. Da kan du beholde skiltene på kjøretøyet og av- og påregistrere på nett, i stedet for å fysisk møte på trafikkstasjonen for å levere og hente skiltene.

Når kjøretøyet avregistreres blir forsikringen automatisk sagt opp. Eier må ta kontakt med forsikringsselskapet sitt dersom kjøretøyet fortsatt skal være forsikret mens det er avregistrert. Og før neste sesong må du huske å tegne ny ansvarsforsikring.

Statens vegvesen ønsker en trygg og god sommer på norske veier!