Dette er en delrute av kystruta som går fra Svinesund - Kristiansand - Bergen - Trondheim - Nordkapp - Kirkenes.

  • Denne ruta går under navnet «Atlanterhavsruta», og samlet strekning er ca. 200 km
  • Underlag: Asfalt
  • Biltrafikk: Ruta går stort sett på lavtrafikkerte veger, men spesielt langs Nasjonal turistveg «Atlanterhavsvegen» er det stor trafikk i turistsesongen.

Fakta om Atlanterhavsruta

Nasjonal sykkelrute 1/Eurovelo 1 har på strekningen mellom Ålesund og Kristiansund fått navnet Atlanterhavsruta. Den går i lett kupert terreng langs kysten og over flere øyer, og turen gir en unik nærkontakt med havet og kystlandskapet. Ruta inneholder et hurtigbåt- og flere ferjesamband, og hele ruta er skiltet med burgunderrøde sykkelruteskilt. Det er også mulig å ta avstikkere til andre øyer i skjærgården som ikke inngår i nasjonal sykkelrute 1.

På strekningen fra Kårvåg til Bud går ruta langs Nasjonal turistveg «Atlanterhavsvegen», en veg som i 2006 ble kåret til Århundrets byggverk i Norge. Dette er et flott veganlegg ytterst ute i havgapet, som innbyr til en storslått naturopplevelse uansett vær.

Det er mulig å prøve fiskelykken flere steder, og det er også mulig å kombinere sykkelturen med lette fjellturer med flott utsikt.

Langs ruta er det flere overnattingsalternativer og spisesteder, og det er i tillegg mulig å ta en avstikker til Molde, hvis en ønsker å kombinere turen med litt byliv.

Transport gjennom Atlanterhavstunnelen

Mellom Kristiansund og Averøy er det en lang og bratt undersjøisk tunnel der sykling er forbudt. Det er to alternativer for syklister som skal gjennom tunnelen:

I vintersesongen (fra 1. oktober) er det kun mulig å benytte rutebuss, ikke taxi.