En tidlig påske med mye skiftende vær, snø og is kan gi krevende føreforhold. Med over halve landet på farten, kan det også bli lange køer flere steder. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen ber trafikantene ta det med ro.

– Tør å være litt kylling i påsken. Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer lite tid på å ta vågale valg i trafikken, men utsetter både deg og andre for fare. Ved å ta hensyn og kjøre forsiktig, kommer både du og dine medtrafikanter trygt fram, sier han.

Påskeulykkene

I fjor viser foreløpige tall én dødsulykke og 66 ulykker med personskader i påsken. De siste tre årene har det i snitt vært 71 ulykker. For ti år siden, i 2008, var tallet tre ganger så høyt, 212 ulykker.

– Disse tallene viser den samme positive utviklingen som ulykkestallene generelt. Antall trafikkulykker er kraftig redusert de siste årene, og vi håper årets påske vil bidra til den positive trenden. Én ulykke er én for mye, sier Gustavsen.

Unngå løse gjenstander

Det er ikke bare når du pakker til skituren at du bør tenke deg om. Å pakke riktig er viktig også for bilturen.

– Når du pakker påskesekken, er det lurt å pakke de store og tunge tingene nederst og bakerst i sekken. Det samme gjelder i bilen. Løse gjenstander utgjør også en betydelig fare, så sørg for at nettbrett, skistøvler og påskeegg er forsvarlig sikret, sier Gustavsen.

Vegvesenets tips til en trygg påsketur:

  • Planlegg turen! Strekningskart og oversikt over stengte veier finner du på vegvesen.no/trafikk. På vegvesen.no/webkamera kan du også sjekke vær og føre 537 steder i landet, 115 av disse viser video.
  • Pakk bilen riktig. Store ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lette saker i skiboksen på taket.
  • Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.
  • Tilpass farten etter forholdene og kjør aldri over fartsgrensen.
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt 

Kontaktperson i Statens vegvesen

Pressevakt i Vegdirektoratet, tlf.: 90268143 (ikke SMS), e-post: pressevd@vegvesen.no

Pressefoto av vegdirektøren til fri bruk mot kreditering. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen