Fullastede biler er et vanlig syn i juletrafikken. Julegaver, bagasje, skiutstyr og annet er med når julefolk setter kurs mot familie eller hytta.

Last dreper

- Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak eller oppå bilen slynges fremover og utgjør en stor fare for deg selv og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forteller at Vegvesenet kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen 

- Dessverre har usikret last i fri fart fremover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på vegene. Lovverket er klart - all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen, sier vegdirektøren.

iPad på 144 kg

Det er store krefter som arbeider i en kollisjon. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet farer fremover med en kraft på over 150 kilo i en kollisjon i 50 kilometer i timen. Øker farten øker også kraften ytterligere.

En iPad veier om lag 0,6 kilo. Usikret i baksetet vil denne treffe seteryggen foran med en kraft 18 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Dersom farten økes til 70 vil kraften fordobles til 36 kilo. Når hastigheten dobles, firedobles kraften. Da blir en iPad i ungenes hender et «hammerslag» på 144 kilo i seteryggen eller i bakhodet.

- Det bør du tenke på når du slenger inn handleposen eller en bag i baksetet. iPader, laptoper og videoskjermer må enten fastmonteres eller vente til man er fremme. Vi vil ha alle trygt hjem til jul, sier Gustavsen. 

Nyttig tips: Last bilen riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Bruk noe av tilbehør som gjør både lastingen og sikringen av lasten enklere, som stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).