Å kjøre med tilhenger stiller krav både til deg som sjåfør, til den bilen du kjører og tilhengeren du skal trekke.

– Om du har lov til å kjøre med en tilhenger eller ikke kommer både an på hvilke førerkortklasser du har og den tillatte totalvekten på bilen du kjører og tilhengeren du skal trekke. Det er også begrensninger på hvor mye du kan laste tilhengeren med, sier avdelingsdirektør Jørn Simonsen i Statens vegvesen.

Vegvesenets tilhengerkalkulator lar deg enkelt finne ut om du har lov til å kjøre med tilhenger eller ikke. Du finner den både i appen «Bil og henger» og på vegvesen.no/tilhengerkalkulator.

Sikre lasten godt

Det er også viktig at du sørger for at tilhengerlasten er godt sikret slik at ikke hele eller deler av den løsner underveis og skaper trafikkfarlige situasjoner for andre på og langs veien.

– For ofte ser vi tilhengere på veien der lasten ikke er forsvarlig sikret. Kommer vi over noe slikt i en kontroll, vil du få bruksforbud til du har sikret bedre eller lastet om. De mest alvorlige tilfellene politianmeldes, sier Simonsen.

Hvor fort kan du kjøre med tilhengeren?

Hvis tilhengeren har bremser, kan du kjøre i maks 80 km/t. Hvis den ikke har brems og har en aktuell totalvekt på over 300 kg er maks lovlig hastighet 60 km/t. 

– Det er viktig å være klar over at dette gjelder uansett fartsgrensen på veien. Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på strekningen du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren kan ha stor innvirkning på bilens kjøreegenskaper og kan påvirke trafikksikkerheten, sier Simonsen.

Husk vognkortet!

Akkurat som med bil, har tilhengeren et vognkort som du må ha med under kjøring og mangler du dette vil du får gebyr om du blir stoppet i kontroll. Har du rotet bort eller mistet vognkortet til tilhengeren, kan du bestille nytt og få et midlertidig vognkort på vegvesen.no.