Det er viktig at tilhengeren lastes slik at det er tilhengerens aksel og hjul som bærer vekta, ikke hengerfestet. Hvilken vekt som skal legges på tilhengerfestet er oppført i bilens vognkort.

– Et enkelt tips er å legge tilhengerdraget på badevekta, så ser du om det stemmer, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Tung last

Skal du frakte grus, jord eller sand, husk på at dette er svært tungt. Det skal lite til før du overskrider hengerens og bilens begrensninger. En for tungt lastet tilhenger kan bli ustabil når farten øker og kan gjøre at du mister kontroll over bilen.

– Det står i tilhengerens vognkort hvor mye last den tåler. Det er også viktig at tilhengeren ikke veier mer enn det bilen er godkjent for.

For å finne ut av godkjent maksimal vekt for din bil og tilhenger kan du legge inn registreringsnummeret til bilen og tilhengeren i Statens vegvesens tilhengerkalkulator.

– Da får du opp om du kan trekke hengeren med din bil og om du har lov til å kjøre dette med ditt førerkort, sier Arne Larsen Island.

Last som faller av kan skape farlige situasjoner

– All last på tilhengeren må være forsvarlig sikret. Til å sikre lasten kan du bruke egne lastestropper som fås kjøpt hos bilrekvisitaforhandlere eller hos bensinstasjoner. Hvis lasten kan støve, ryke eller hvirvle av tilhengeren må du bruke et lastsikringsnett, sier Island.

Båt på henger

I sommerhalvåret er det mange som frakter båtene sine mellom brygga og hjemmet, eller mellom hjemmet og hytta.

– Kjører du med båthenger gjelder de samme kravene til sikring av last. Båten må være forsvarlig festet til hengeren. Like viktig er det at det ikke ligger løse gjenstander oppi båten som kan falle ut, sier Arne Larsen Island.