Statens vegvesen ønsker at russen skal ha hyggelige opplevelser i russetiden, også i trafikken.

Gratis kontroller

Som tidligere arrangerer trafikkstasjonene rundt om i landet også i år gratis kontroller av russebil og –busser. Regelverket rundt ombygging av bil og buss er ikke laget med vårt lands særegne russefeiring i tankene og kan være vanskelig å sette seg inn i.

Vegvesenet tilbyr gratis kontroll av russebiler og -busser. Dette bildet er fra Molde i 2013.Vegvesenet tilbyr gratis kontroll av russebiler og -busser. Dette bildet er fra Molde i 2013.

Oblat = slipper større tekniske kontroller

- Vi vil oppmuntre alle med russebiler og –busser til å ta en tur innom gratiskontrollene våre. Kjøretøy som blir godkjent i kontrollen, får en oblat i vinduet og slipper større tekniske kontroller langs vegene i mai, sier senioringeniør Tormod Schau i Statens vegvesen. – I tillegg gir vi veiledning og hjelp om det er noe du lurer på. Kanskje er ikke alltid svaret det en russ håper på, men reglene og kontrollene er til for å sikre at kjøretøyet skal være tryggest mulig for deg og andre i trafikken.

Mange steder er trafikkstasjonene åpne på kveldstid eller de har «drop-in»-timer på dagtid. På vegvesenets sider finner du oversikt over når og hvor det er kontroller i din del av landet.

Aggregat ikke alltid trygt

Aggregat til å forsyne lyd- og lysanlegg med strøm har blitt mer og mer populært de siste årene, men er ikke alltid forenlig med en trygg russetid. Noen ganger opplever trafikkstasjonene at russen tar ut aggregatet ved kontroll, men setter det inn i etterkant. Dette er å gamble med sikkerheten.

- I fjor var det et par episoder med branner i aggregat som fort kunne endt i alvorlige ulykker, sier Schau.

- Vi ønsker ikke at en oppbrent russebuss, og kanskje alvorlig skadde eller døde russevenner, skal være minnet etter endt russetid.

Aggregat som er feil montert er både brannfarlig og gir stor fare for at kullos (CO-gass) fra eksosen skal gi livsfarlig forgiftning. Derfor er det ikke tillatt å montere aggregater som ikke er beregnet for montering i kjøretøy (eller båt) i russebuss eller russebil. På vegvesen.no finner du nyttig informasjon om aggregat.