Hvert år tar det svenske forsikringsselskapet Folksam jobben med å vurdere hvilke av de nye bilene på markedet som både er de mest trafikksikre, miljøvennlige og forbruksvennlige. Undersøkelsen gjøres i samarbeid med det svenske trafikverket.

Stadig mindre utslipp

Den svenske undersøkelsen viser at nye biler stadig slipper ut mindre miljøgifter. De siste ti årene er utslippene redusert dramatisk, i tillegg til at forbruket av drivstoff har gått kraftig ned. Andelen biler som tilfredsstiller Folksams miljøbilkrav, har økt fra 3,8 prosent i 2014 til 10,5 prosent i år. Dette til tross for at de har skjerpet inn miljøkravene med 5 prosent det siste året. 

Forsikringsselskapet Folksam vurderer autobrems som et av de viktigste nye sikkerhetssystemene for å redusere skader i trafikken. Autobrems finnes nå i nesten alle nye biler, og Folksam mener det innen få år bør bli et krav. 

Sjekkliste for deg som skal kjøpe bil

- Denne undersøkelsen kan være nyttig for deg som skal kjøpe ny bil. Vi anbefaler at du forsikrer deg om at bilen du kjøper har toppscore i kollisjonstester, antiskrens, kollisjonsputer, setebeltevarsler og whiplashbeskyttelse, sier Anne Beate Budalen i Statens vegvesen.

På Statens vegvesen sine nettsider finner du «Nybilvelgeren». Her får du informasjon om alle nye person- og varebilmodeller som markedsføres i Norge. Du kan legge inn ønskede kriterier ut fra type kjøretøy, miljø og drivstoff, og sikkerhet.

Bruk «nybilvelgeren» når du skal kjøpe ny bil

Se resultatene fra den svenske undersøkelsen