De totalt 540 webkameraene er plassert både langs høytrafikkerte hovedveger og lavtrafikkerte fjelloverganger, ved bomstasjoner og på mange av ferjeleiene. Rundt 150 av webkameraene sender videostrømmer i sanntid. Resten sender bilder som forteller hvordan trafikkbildet og føret ser ut.

I bruk nesten 2 mill. ganger daglig

Vegvesenets webkameraer er tilgjengelige for trafikantene på vegvesen.no/trafikk (stillbilder) og vegvesen.no/webkamera (video). Men også en rekke lokale, regionale og nasjonale medier samt kommuner, fylkeskommuner og transportselskap tilbyr trafikanter i «sitt» område bilder og videostrømmer fra Vegvesenets webkameraer. Og at webkameraene er en populær tjeneste er det liten tvil om. På en «normaldag» blir video og/eller bilder fra et av kameraene lastet ned rundt halvannen million ganger. På utfartsdager som for eksempel fredag før påske øker bruken til over 2,5 millioner nedlastinger.  Rekorden ble satt fredagen i vinterferien i fjor da bilder og videoer fra webkameraene til Vegvesenet ble lastet ned over 5 millioner ganger.

– Dette var en dag med både stor utfart og utfordrende vær og føreforhold, og på slike dager ser vi en voldsom økning både på webkameraene og på andre deler av trafikkmeldingstjenesten vår. Hensikten med kameraene er å gi folk mulighet til selv å sjekke vær og føreforhold når de planlegger reiser, så her kan vi konkludere med at de oppfyller sin rolle, sier Thor-Anders Amundsen, Vegvesenets systemeier for webkameraene. 

Ferjetrafikk og føreforhold engasjerer mest

Ut fra hvilke bilder og videoer som oftest lastes ned leser Amundsen at trafikantene jevnt over er mer interessert i vær og vind enn i trafikkstrømmer. Unntaket er utfartsdager der webkameraene på for eksempel E6 ut av Oslo er hyppig besøkt. På «normaldager» er stillbilder fra kameraene på høyfjellsoverganger mellom Øst- og Vestlandet det som brukes aller mest av trafikantene, særlig vinterstid. For kameraer med video, er det trafikksituasjonen på ferjekaiene som ser ut til å engasjere mest. Helt på topp finner vi bruken av de fire webkameraene på ferjekaiene Mortavika og Arsvågen på E39 i Rogaland.   

Mer video og flere bilder til trafikantene

For alle dem som bruker webkameraene til å planlegge når og hvor de skal kjøre, er det også en god nyhet at Statens vegvesen om kort tid vil kunne tilby enda mer oppdaterte bilder og videostrømmer fra enda flere kameraer.  

– Vi regner med at vi i løpet av ett eller to år kan kjøre video fra minst 200 kameraer. Noen steder vil vi fortsatt ha stillbilder, men disse vil oppdateres oftere. I tillegg jobber vi for å integrere systemene bedre slik at trafikantene finner både video og bilder på vegvesen.no/trafikk, sier han.

Nesten 600 kameraer som sender bilder og strømmer video fra vegene våre aktualiserer også spørsmålet om personvern og overvåkning. Men her kan Amundsen berolige alle som måtte bekymre seg:

– Vi har med vilje skrudd ned kvaliteten på selve webkameraet slik at vi ikke kan lese registreringsnummer eller kjenne igjen personer som sitter i bilene når vi ser på bildene eller videoene. Vi sladder også private områder og hus slik at vi kan tilby en god tjeneste til trafikantene uten at noen må føle at de blir overvåket av webkameraene, understreker Thor-Anders Amundsen.