I samarbeid med blant andre EnTur og fasilitatoren StartUpLab inviterte Statens vegvesen til Hackaton med et bredt utvalg datasett innenfor veg- og transportområdet og et rikelig utvalg av mentorer og eksperter fra egne rekker til å bistå deltakerne under arrangementet.

Deltakerne skulle konkurrere om å bruke datasettene for å lage nye innovative løsninger på mobilitets- og transportutfordringer. Vegvesenet skulle blant annet få testet anvendeligheten og tilgjengeligheten av sine datasett.

Internasjonalt og mangefasettert

Både startups og mer etablerte bedrifter meldte på team, og noen av teamene var sammensatt av deltakere fra allerede godt etablerte og kjente konsulentfirmaer. Hele 18 nasjonaliteter var representert med 23 team.

– For å løse kabalen med så mange deltakere og mentorer fra ulike fagdisipliner brukte vi en chatteløsning som blant annet brukes mye innen IT-utvikling i Vegvesenet. Deltakerne var spesielt imponert over den faglige bredden Vegvesenet kunne skilte med, og også over hvor godt organisert det hele var, sier Ragnhild Bechmann.

Teamene hadde 24 timer på seg før løsningene skulle presenteres for en jury og vinnerne av fire klasser skulle kåres.

God gevinst for Vegvesenet

– Det var mange spennende løsninger og vi skal nå se på hvordan vi kan nyttegjøre oss av disse, sier Henrik Sartz.

– Siden dette var et samarbeidsprosjekt mellom flere samferdselsaktører er det også flere av arbeidene som ikke vant en av de fire klassene som vi føler kan være vel verdt nærmere oppfølging, legger han til.

I tillegg til å få teste ut eksisterende datasett ble brukerne også bedt om å kommentere hvilke andre datasett de gjerne kunne tenke seg og hvilke løsningsforslag dette kunne ha gitt.

– Nå skal vi også gå gjennom resultatene og tilbakemeldingene fra alle deltakerne om datasettene og portalen de tilgjengeliggjøres gjennom for å se på utviklingsmuligheter, sier Ragnhild Bechmann, som er godt fornøyd og legger til at dette fristet til gjentakelse.

Team Telenor bestående vant «Beste løsning» med sin «Rentur, covid-free from A to B», Team Mobility Rocker vant «Mest kreative løsning» med sitt konsept for å redusere ulykker basert på værdata og droner mens Team Kantega ant «Beste business concept» for sitt konsept for mobilitetstjenester. Team Disruptive Engineering vant «Beste pitch» for sin løsning for innsamling av trafikkdata. Vi gratulerer vinnerne og takker samtidig for alle som bidro til å gjøre hackathonet så vellykket.

Du kan lese mer om utfordringene som ble gitt og datasettene som var tilgjengelig ved å gå inn på nettsiden for hackathonet