Mye nedbør, vind og vekslende temperaturer kan gi utfordrende kjøreforhold på vei til eller fra vinterferie.

Noen fylker avslutter denne helga vinterferien, mens andre starter på sin.

De største inn- og utfartsdagene blir torsdag og fredag samt lørdag og søndag. Vinterferie-trafikken preges også av været som er meldt, og kan variere mer. 

Det kan bli mye vær over fjellet. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen

For hele landet har trafikkbildet så langt i 2024 vært preget av mye nedbør, vekslende temperaturer og skred, som har gitt mange dager med utfordrende kjøreforhold.

Inngangen til denne helgens vinterferiefart er intet unntak, med regn, vind og plussgrader på Vestlandet og Østlandet på de store utfartsdagene, torsdag og fredag.

Det langstrakte Nord-Norge har bedre vær, men kjøreforholdene på fjellovergangene kan variere, og veier kan bli stengt på kort varsel.

Planlegg turen før du kjører – og følg med på vegvesen.no/trafikk

-Vinterveier er utfordrende å kjøre på. Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Det er ventet mest trafikk ut fra de største byene. Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke værmeldingen, status på fjelloverganger eller ruten du skal kjøre på vegvesen.no/trafikk eller Vegvesen trafikk-appen, planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien.

Tenk – gjør – kjør!

På vinterføre er det enda viktigere med huskeregelen tenk – gjør – kjør!

- Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen, sier Ranes.

  • TENK gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.
  • GJØR deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS-en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.
  • KJØR!

- Å kjøre er det eneste du skal gjøre, avslutter Guro Ranes i Statens vegvesen.