Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Tre hendelser på E69 i Nordkapp torsdag førte til at rundt 40 personer er evakuert i ettermiddag og kveld, blant dem 17 personer i en utenlandsk turistbuss.

Alle personer er i sikkerhet, men mesteparten av vegnettet i Nordkapp er stengt på grunn av ras eller fare for ras. Det er usikkert når E69 kan åpnes igjen, opplyser byggeleder Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Fastkjørt kolonne og ras

Den første hendelsen skjedde ved 12.30-tida ved Revva da en kolonne på veg fra Skarsvåg til Honningsvåg kjørte seg fast. To brøytebiler, en følgebil og tre-fire personbiler med til sammen 12 personer måtte ta seg til fots noen hundre meter fra fjellet og ned mot krysset til Kamøyvær. Her ble det hentet av bygdefolk med firehjulstrekkere og innlosjert på samfunnshuset, hvor de fortsatt befinner seg.

Litt etter klokka 15 ble E69 sperret i Skipsfjorden av et ras som var om lag 30 meter langt og et par meter høyt. En brøytebil, et vogntog og fire personbiler ble dermed stengt inne nord for raset. I samråd med politiet ble disse etter hvert også evakuert til Kamøyvær.

Turistbuss innesperret

Den tredje hendelsen skjedde ved 16.30-tida mellom Olderfjord og Honningsvåg, da en finsk turistbuss med 16 asiatiske passasjerer kjørte seg fast like nord for Repvåg. Bussen kom løs ved hjelp av brøytebil, men både tre brøytebiler, en bergingsbil og en drosje står nå værfast ved Reinelva, mellom rasområdene. Bussen står nå parkert ved to hytter som disponeres av Repvåg Kraftlag, og ansatte i kraftlaget og lokale hyttefolk har skaffet mat til de rasfaste busspassasjerene.

– Heldigvis er alle mennesker i sikkerhet. Jeg vil berømme brøytemannskapene i Presis vegdrift for godt arbeid under svært krevende forhold og også innsatsen deres for å hjelpe dem som er værfaste, sier byggeleder Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Fortsatt krevende forhold

Det kan ta tid før vegene i Nordkapp kan åpnes igjen.

– Det har gått mange ras i løpet av torsdagen, og det er fortsatt stor rasfare. Værmeldingen tyder på at været fredag vil bli enda dårligere, med mye snø og vind, sier Torkjell Johnsen.

Statens vegvesen vil gjøre en ny vurdering av situasjonen på E69 ved 09-tiden fredag. Vegtrafikksentralen har oppdatert informasjon på 175.no.

I tillegg til værfaste yrkessjåfører, bilister og bussturister, er hele Nordkapp kommune isolert fra omverdenen.