Bruk av belte i buss holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for deg selv eller andre hvis det skulle skje en ulykke.

Belte i buss redder liv

Det skjer heldigvis sjelden bussulykker, men hvis uhellet først er ute, kan skadeomfanget vært stort.

Det er viktig å gå foran med et godt eksempel, så målet vårt er at flest mulig skal bli mer bevisste på beltebruk – også i buss. Vi ønsker at flere tar med seg vanen fra bilen inn i bussen uansett distanse. Beltet er livredder nummer én, og et av våre enkleste trafikksikkerhetstiltak. 

Husk derfor: Der det er belte – bruk det!

Ny kampanjefilm – «Svart belte i buss»

Vår nye kampanjefilm bygger på de samme prinsippene som i filmklassikeren Karate Kid der en ung gutt møter på sosial motstand, og får hjelp av en eldre Sensei til å mestre utfordringen. Vi håper å ha skapt en minneverdig historie som vil fremkalle smil, og kanskje litt gåsehud. Og viktigst av alt, føre til at flere bruker svart belte i buss.

Filmen forteller historien om vår egen svart-belte-helt og reisen fra belteløs til svart belte. Som i filmklassikeren Karate Kid møter en ung gutt sosial motstand og får hjelp av en eldre Sensei til å mestre utfordringen. I vår film er det bussbeltet som er det svarte beltet den unge gutten må mestre.

Husk også på riktig bruk

Hvis vi bruker belte, er vi ikke alltid like bevisste på om vi fester beltet riktig. Beltet skal sitte stramt over hoftene, tett inntil kroppen og ikke for langt ut på skulderen.

Passasjerer som ikke bruker belte i buss, er en risiko for deg og meg. Du utsetter deg for stor fare, og i tillegg utgjør du en stor sikkerhetsrisiko for dine medpassasjerer.

Vi har også tett samarbeid med NHO Transport, Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Kollektivtrafikkforeningen og en rekke store busselskap, for å sammen bidra til økt beltebruk i buss. Belte i buss-arbeidet er forankret i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei 2018–2021 (PDF).

Gå videre

Kampanjer