Finn de mest trafikksikre bilene

Moderne og sikre biler redder liv. Trafikksikkerhet bør være det mest sentralt kriteria når bil skal kjøpes, mener Vegvesenet. - Når folk skal kjøpe ny bil bør den ha fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstester. Ved bruktbil-kjøp bør bilen ha minst fire stjerner, sier Henning Fransplass – som arbeider med trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Vegvesenet har laget en «Sikker bil»-oversikt, som hjelper deg til å velge de mest trafikksikre bilene. Oversikten viser uttellingen på EuroNCAPs forskjellige kollisjonstester for de 100 mest solgte bilmodellene i Norge i 2015. 92 prosent av antall solgte biler av de 100 mest solgte modellene har en samlet score på fem stjerner. 11 av 100 modeller hadde fire stjerner, mens det mangler testdata for fire modeller.

Redder liv

Sikre biler er en viktig faktor i reduksjonen av drepte og hardt skadde på norske veier. TØI har beregnet at det trolig ville vært 50 flere drepte og hardt skadde i året dersom bilparken hadde sikkerhetsnivået til 2010-modellene. Det finnes en mengde forskjellige førerstøttesystemer på markedet. Noen er standard, andre ikke. Disse systemene har bidratt og vil bidra framover til å redusere antall drepte og hardt skadde i trafikken videre. - «Autobrems», som for eksempel automatiske kollisjonsvarsler og automatisk nødbremse, er et av systemene som har størst potensiale, sier Fransplass. I 2015 ble det solgt 150.686 nye personbiler i Norge, som er en økning på 4,5 prosent fra 2014. Volswagen Golf, Toyota Auris, Skoda Octavia, Toyota Yaris og Tesla Model S topper salgslista. Det ble solgt 25.459 elbiler i 2015, som er mer enn en dobling fra året før. Det er sju elbil-modeller inne på «topp 100»-listen.

Forbrukerveiledning

Statens vegvesen har siden 2000 analysert sikkerhetsnivået – og siden 2005 laget de årlige Sikre biler-oversikt. Vegvesenets mål med arbeidet er å gi god forbrukerveiledning til bilkjøpere.

Les hele rapporten: Sikre biler 2015

Rapport: Sikre biler 2015

Statens vegvesen ønsker å hjelpe bilkjøpere til å gjøre et opplyst valg når neste bil skal kjøpes.

Her er 2015-oversikten over kollisjonsevnene og andre trafikksikkerhetsforhold ved de mest solgte personbilmodellene.Vegvesenet har siden 2000 analysert sikkerhetsnivået – og siden 2005 laget de årlige Sikre biler-oversikt.Vegvesenets mål med arbeidet er å gi god forbrukerveiledning til bilkjøpere.

Les hele rapporten: Sikre biler 2015

 

Firehjulsdrift gir falsk trygghet – får bilførerne til å undervurdere veg og føreforhold [20.03.2015] Folksam trafikforskning viser i en ny studie at firehjulsdrift ikke gir større trafikksikkerhet. Biler med firehjulsdrift har akkurat samme ulykkesrisiko som biler med tohjulsdrift. Dette gjelder uansett vegføre og uansett om bilen har antiskrens eller ei. Studien viser også indikasjoner på en uventet negativ effekt – de firehjulsdrevne bilene er i større grad innblandet kollisjoner i høye hastigheter enn lignende biler uten firehjulsdrift.

Trenden er elektrisk [16.03.2015] Ni av de 100 mest solgte bilene i 2014, er elbiler. Nå kan du velge en nullutslippsbil som også har god kollisjonssikkerhet.

Hvilke produsenter tilbyr de sikreste og mest miljøvennlige bilene? [23.01.2015] 72 av 627 bilmodeller oppfyller kravene forsikringsselskapet Folksam har satt til sikkerhet og miljø.

Like trafikksikkert med Adaptiv cruisekontroll (ACC) [07.01.2015] Statens vegvesen følger med på utviklingen av hvor mange kjøretøy som har ACC, og har i 2014 fått utført en nasjonal utredning av ACC med vekt på de utfordringer som de norske veg og føreforholdene gir.

Stadig sikrere biler  [19.02.2014] Aldri før har flere nye biler fått toppscore i EuroNCAP sine kollisjonstester. Statens vegvesen fraråder å kjøpe nye biler med mindre enn 5 stjerner i testen.