Det er stor forskjell på å sitte forovervendt og bakovervendt:

  • Forovervendt: Skadereduksjon på ca. 65 %
  • Bakovervendt: Skadereduksjon på ca. 90 %

Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle.

  • Når barnet sitter forovervendt får nakke og hode kraftig bevegelse ved en frontkollisjon. Det gir stor risiko for overstrekking av nakken og alvorlige hodeskader.
  • Når barnet sitter bakovervendt presses kroppen og hodet inn mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organer.

Frontkollisjon farligst

Statistisk sett er det flere påkjørsler bakfra, men det er i frontkollisjoner vi ser desidert flest alvorlige personskader.

Spedbarn

Gruppe 0 og 0+: 0 – 13 kg (0 – ca. 15 mnd.)

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Bruk et bakovervendt babysete helt fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate.

Følg monteringsanvisningen nøye for å være sikker på at setet blir riktig montert.

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Småbarn

Gruppe 1: 9 – 18 kg (ca. 9 mnd til ca. 4 år)

For barn i denne vektklassen anbefaler vi å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er minst fire år gammelt. Det finnes i dag flere seter på markedet som kan stå bakovervendt til barnet er 25 kilo, så 18 kilo er ingen absolutt grense.

Det er svært viktig å montere setet riktig. Sett av god nok tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp.

For at setet skal fungere riktig må setets seler strammes godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av, eller åpne yttertøyet slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilsetet skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Større barn

Gruppe 2 og 3: 15 – 36 kilo (4 – ca. 11 år)

Vi anbefaler at barnet bruker en beltestol som har rygg og beskyttelse på sidene av hodet helt til barnet ikke lenger trenger spesielt utstyr. Setet tilpasser bilens ordinære trepunktsbelte til barnets kropp og sørger for at det ligger riktig over skulderen og nede på hoftene. Hvis barnet sovner på langtur vil en beltestol holde det bedre på plass i setet og gi god komfort.

Bilpute er godkjent, men gir langt dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner.

Beltestol og pute skal alltid brukes sammen med bilens trepunktsbelte.