Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Kunstverket «Liggende Møbius» av Viel Bjerkeset Andersen er en av 10 kandidater til prisen «Årets stålkonstruksjon 2021»

Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen ved

Møbius-skulpturen er brukt som utsmykning i en av rundkjøringene på ny E134 gjennom Kongsberg.

Prosjektet E134 Damåsen-Saggrenda i Øvre Eiker og Kongsberg åpnet i juli 2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Åpningsseremonien 3. juli i fjor foregikk i rundkjøringen der skulpturen er plassert i Sellikdalen sør for Kongsberg sentrum og nær byens industrielle landemerke Teknologiparken.

«Liggende Møbius» dannet en spesiell ramme rundt vegåpningen, som ble noe begrenset grunnet koronasituasjonen.

Knut Arild Hareide og Kjell Inge Davik på vegåpningen i Kongsberg 3.juli 2020. (Foto: Kjell Wold)

Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen  var selvsagt en av de inviterte gjestene til åpningen sammen med Hareide, vegdirektør Hovland, utbyggingsdirektør Davik, fylkesordfører, ordførerne fra vertskommunene og prosjektleder Tom Hedalen med andre inviterte gjester.

Skulpturen som måler nesten 15 meter og veier rundt åtte tonn er blitt et nytt landemerke ved Lågen tett ved nye Kongsberg bru. Av de 10 kandidatene til årets stålpris plukkes noen ut som finalister før prisen deles ut i november 2021. Juryen for prisen består av to representanter fra Norsk Stålforbund, en fra arkitektforbundet NAL og en fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). NAL-representanten er juryleder.

Møbius-skulpturen i E134-rundkjøringen inn til Teknologiparken på Kongsberg. (Foto: Kjell Wold)

Prosjektleder for E134 Damåsen-Saggrenda, Tom Hedalen i Statens vegvesen, synes det er hyggelig at utsmykningen av E134-rundkjøringen i Kongsberg er nominert til denne prisen. Kunstneren selv Viel Bjerkeseth er også stolt og glad for nominasjonen til Norsk Stålkonstruksjonspris 2021.

Kunstverket Liggende Møbius er produsert av det lokale firmaet Fiskum Plate og Sveiseverksted i Øvre Eiker. I statuttene til prisen Årets stålkonstruksjon står det følgende:

"Prisen deles ut til en stål-konstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. Konstruksjonen skal ha kvaliteter av en slik art at de lett kan verdsettes. Stålentreprenør må være medlem av Norsk Stålforbund og konstruksjonen skal være ferdigstilt i løpet av de siste tre år."

 

3. juli 2020 ble det trommet sammen til vegåpning i Kongsberg ved skulptuen "Liggende Møbius" i Sellikdalen i Kongsberg. (Foto: Kjell Wold)
Aktuelt for fylke(r): Viken