Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Regnet satte ingen demper på feststemningen da den sagnomsuste sjøormen i Seljord i dag ble hyllet med sin helt egne rasteplass ved rv 36.

-Vi i Vegvesenet er opptatt av trafikksikkerhet, og vi vet at utvilte trafikanter bidrar til dette. Det er derfor skikkelig kjekt å kunne stå her på det som har blitt Norges råeste rasteplass, sa prosjektdirektør Ingunn Foss som var dagens konferansier.

Film fra åpningen av rasteplassen torsdag 22. oktober 2020.

300 år gammel historie

De aller første historiene om sjøormen i Selvjordsvannet dukket opp for hele 300 år siden. Det har ikke manglet på folks som har hevdet å ha opplevd eller sett det som beskrives som et stort ormlignende dyr i vannet.  Det har heller ikke manglet på folk som har blåst av historiene og avfeid dem som ren fantasi.

50 meter lang skulptur

Men sjøormen som heretter vil overvåke trafikken på rv 36 fra sin rasteplass på Stodi er langt fra fantasi. Den over 50 meter lange sjøormskulpturen er i betong og bukter seg på tvers av rasteplassen. Det høyeste punktet, hodet, rager hele fire meter over bakken. Her ligger den ganske så rolig og ønsker velkommen til barn som vil klatre på den og til trafikanter som vil ta seg en stopp på den nye rasteplassen. Det er kunstner John Poulsen som har utformet sjøormen i samarbeid med entreprenør Hovden Hytteservice AS og rådgivningsselskapet Cowi.

30 prosent billigere enn planlagt

Rasteplassen som åpnet i dag inngår i arbeidet med å utrbedre riksvegen mellom Bø og Seljord. Og i tillegg til å feire sjøormen og rasteplassen, kunne en stolt prosjektleder Tom Hedalen meddele dagens festdeltakere at prosjektet, som er fullfinansiert av bompenger, ligger an til å åpne ett år før tiden og ende hele 30%  under budsjettsum.
- Dette gir utsikter til reduksjon i bompengebelastningen, noe som er er godt nytt for alle som skal bruke den ferdige vegen, sa han.

Den ferdig utbedrede vegen åpner i mai 2021 med en kostnad på 291 mill. kroner.

En 50 meter lang sjøormskulptur i betong skal heretter glede trafikantene langs rv 36 i Seljord
En 50 meter lang betongskulptur i betong vil heretter glede klatrelystne barn og voksne på den nye rasteplassen ved rv 36 i Seljord Foto: Dagrunn Husum
Aktuelt for fylke(r): Vestfold og Telemark