Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Sprenging av høgspentkabelen mellom Breivik og Litlesotra transformatorstasjon er en stor milepæl for Sotrasambandet.

- Det er også et viktig steg i klargjørelsen av området som er regulert for bygging av ny hengebro over sundet mellom Bergen og Øygarden kommune, sier prosjektleder Arve Tjønn Rinde på Sotrasambandet.

Høyspentkablene over sundet ble sprengt ned torsdag 20. mai. Lengden på linjen som ble sprengt ned er rundt 3,8 kilometer, med totalt 22,8 kilometer ledninger. Det måtte 35 sprengladninger til, og disse ble festet dels av klatrere og dels med droner. Kablene ble sprengt ned i én og samme sprenging. Linene som falt i bakken og i sjøen ble spolt inn og fraktet ut av området.

Strømledningene mellom mastene fra Drotningsvik til Litlesotra ble kontrollert nedsprengt 20. mai 2021 av BKK/Enotek. Video: Hawkeye.

Oppgradert strømforsyning

I snart tre år har Statens vegvesen sprengt ut to kabeltunneler mellom Breivik og Litlesotra, installert kabelbane på undersiden av gamle Sotra bru slik at BKK Nett vinteren og våren 2021 kunne installere nye 150 og 300 kV høyspentkabaler for erstatning av høyspentlinjen som ligger i vegtraseen til Sotrasambandet. Det nye kabelanlegget har gitt en vesentlig oppgradering av strømforsyninganleggene på Litlesotra og er et viktig bidrag i å sikre tilstrekkelig kapasitet i strømforsyningen til gassanlegget på Kollsnes og Equinor sin storstilte satsning på å elektrifisere norsk sokkel.

- En gledens dag

- For oss er det å få ned kablene en gledens dag. BKK Nett gjør en fremragende jobb i planlegging og gjennomføring og alt gikk som forventet, sier Arve Tjønn Rinde.

De neste månedene vil bli veldig avgjørende når arbeidet fortsetter med å rive selve høyspentmastene. Neste onsdag vil to av disse bli sprengt og deretter kuttet opp i deler og flydd over til Norsk Gjenvinning sitt anlegg i knarrvika. Hele arbeidet med riving av høyspentlinjen vil være ferdig i slutten av juni.

For mer detaljer om linjesprenginga, se sida til BKK.

Kablene ble sprengt ned fra mastene med synkroniserte detonasjoner og havnet i vannet, før de ble halt inn på land. Foto: Hawkeye drone