Alle barneseter er inndelt i vektklasser, og det er viktig å følge disse klassene når du skal kjøpe bilstol.

Det fins tre typer bilstoler tilpasset ulike faser i barnets liv:

  1. Babystol, gruppe 0 og 0+
  2. Småbarnstol, gruppe 1
  3. Beltestol, gruppe 2 og 3

Babystol 0 til 13 kg (0 til ca. 15 måneder)

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Velg en stol som passer i bilen, og sett dere godt inn i hvordan den festes riktig. Feilmontering forekommer ofte.

Bruk et bakovervendt babysete helt fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate.

Babystolen har høyde og vektbegrensning, så sjekk hva som gjelder for den aktuelle stolen din. Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stort nok for neste type bilstol.

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Småbarnstol 9 til 18 kg (ca. 9 måneder til ca. 4 år)

For barn i denne vektklassen anbefaler vi å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er minst fire år gammelt. Det finnes i dag flere seter på markedet som kan stå bakovervendt til barnet er 25 kilo, så 18 kilo er ingen absolutt grense.

Det er svært viktig å montere setet riktig. Sett av god nok tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp.

For at setet skal fungere riktig må setets seler strammes godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av eller åpne yttertøyet slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilsetet skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Beltestol 15 til 36 kilo (4 til ca. 11 år)

Vi anbefaler at barnet bruker en beltestol som har rygg og beskyttelse på sidene av hodet, helt til barnet ikke lenger trenger spesielt utstyr.

Setet tilpasser bilens ordinære trepunktsbelte til barnets kropp og sørger for at det ligger riktig over skulderen og nede på hoftene. Hvis barnet sovner på langtur vil en beltestol holde det bedre på plass i setet og gi god komfort.

Bilpute er godkjent, men gir langt dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner. Beltestol og pute skal alltid brukes sammen med bilens trepunktsbelte.

Sist oppdatert:

Sikring av barn i bil