Artikkelen er fra 2016, og innholdet kan være utdatert.

Mye informasjon kan ikke leses ut fra kart. Da må vi snakke med den gruppen som er brukere av nærområdet og som har den beste lokalkunnskapen om områdene.

E6 Manglerudprosjektet har gjennomført to av tre møter der målet er å tilegne oss så bred kunnskap som mulig om folks bruk av nærområdene sine. Det er for eksempel hvilke stier som brukes, hvilke traséer barn bruker til og fra skole og fritidsaktiviteter og hvilke skogs- og friluftsområder som ansees viktige for både barn og voksne.

-Mye informasjon er det rett og slett ikke mulig å lese seg til ut fra kart. Når vi nå planlegger og kartlegger konsekvensene av prosjektet vårt er det viktig å snakke med de som bor i, og bruker nærområdene. Det er de som kjenner områdene best sier fagkoordinator for konsekvensutredningen i Statens vegvesen, Live Hesthagen. Vi har nå gjennomført møter for kartlegging av områdene fra Klemetsrud til Skulleruddumpa og videre til Bryn. Vi skal ha et tredje møte før jul som tar for seg området Brynstunnelen til Ulven/ Teisen.

Metode

Vi inviterte skolene ved ledelse, FAU og elevråd, bydelene, interesseorganisasjoner og velforeninger. De inviterte ble delt inn i grupper. Hver gruppe fikk utdelt kart og tusjer og oppdraget var å tegne inn de viktigste gangvegene, stier og friluftsområder og andre områder i nærområdet som i dag er mye brukt. I tillegg ble ønsker for fremtiden tegnet inn. -Det er også viktig å høre hva barna har å si da disse bruker nærområdet sitt på en annen måte enn vi voksne sier Hesthagen. Barn har ikke bil, de går, sykler, skater og bruker sparkesykkel til og fra aktiviteter.

Områder som er knyttet sammen

Gruppearbeidene ga prosjektet veldig mye nyttig informasjon. Noe som overrasket oss var hvilke områder som følte seg knyttet til hverandre. I utgangspunktet skulle man tro at Abildsø var i stor grad tilknyttet Manglerudområdet med tanke på beliggenhet, men realiteten er at Abildsø knytter seg mer til Lambertseter til tross for både terrenget/ høydeforskjeller og at E6 ligger som en stor barriere mellom områdene. Her er det viktig for oss å se på god løsninger for kryssing av E6 og da med fokus på de myke trafikantgruppene.

Lærte noe nytt

Vi opplevde også at folk lærte noe nytt om sitt eget nærområde. Det dukket opp informasjon om områder som beboerne ikke var klar over selv. I tillegg kom det frem informasjon fra barna som de voksne ikke var klar over, og omvendt.

Bra respons fra de fremmøtte

Live Hesthagen forteller avslutningsvis at de er veldig fornøyde med møtene. Til det siste møtet skal vi tenke litt annerledes for å få med flere av de unge. Alt i alt bidro de fremmøtte med mye viktig informasjon og mange gode innspill.

Aktuelt for fylke(r): Oslo