Artikkelen er frå 2011, og innhaldet kan vere utdatert.

Hovedtrekk og resultat i de ulike konseptene for strekningen Trondheim–Steinkjer er nå ferdig utviklet, også for det nye konseptet som er estimert til 15 milliarder kroner.

Analysen viser at alle konseptene vil bidra til et mer velfungerende arbeidsmarked gjennom regionforstørring. Bedrifter i alle bransjer vil i større grad kunne rekruttere arbeidskraft fra hele regionen. Utbedret infrastruktur gir vesentlig verdiskapning i alle konseptene. Virkningen vil imidlertid være størst i konseptet som gir størst samlet innsparing i reisetid.

Sentralisering av næringslivet

I alle konsept vil virkningen være en sentralisering av næringslivet. Endringer i arbeidspendlingen vil netto føre til at en større andel av arbeidsstokken blir sysselsatt i Trondheim. Også her vil virkningen vil være størst i det konseptet med størst samlet innsparing i reisetid.

Regionforstørring og sentralisering vil i sum påvirke verdiskapningen i næringslivet positivt. For de største byene vil verdiskapningen påvirkes entydig positivt, men for de mindre kommunene kan økt netto utpendling føre til negative verdiskapningseffekter.

Økt netto pendling til Trondheim vil kunne føre til økt etterspørsel etter næringsarealer i og nær Trondheim. I de andre kommunene vil etterspørselen etter arealer til boligformål øke.

Transportmessige konsekvenser

Både i det såkalte Moderniseringskonseptet (estimert til 24 mrd. kr) og Maksimumkonseptet (estimert til 30 mrd. kr) vil det, på grunn av bompengeinnkreving fra bilistene, bli bare liten økning i reisende.
Kollektivandelen mellom Steinkjer og Stjørdal vil være stor (men størst på strekningen Trondheim–Stjørdal).

Samtidig sier finansieringsanalysen at i praksis vil folk "venne seg til" bompenger, og dermed blir ikke avvisningen så stor som noen beregninger gir. Det er ennå ikke bestemt om det skal kreves inn bompenger for vegutbygging på denne strekningen, men det er gjennomført noen beregninger som viser mye penger som kan komme inn i en normal 15-årsperiode. I Nasjonal transportplan for 2010–2019 omtales gjeldende prinsipper for bruk av bompenger. Der legger Regjeringen til grunn at hovedregelen fortsatt er at bompengeprosjekt skal ha en bompengeandel på minst 50 %.

Overføringspotensialet fra bil til tog/buss er lite sammenlignet med den forventede veksten i biltrafikk som følge av befolkningsvekst og trender for samfunnsutvikling.

Arealbeslag

Konseptenes traseer for bane og E6 vil legge beslag på mellom 180–450 dekar dyrka mark. I tillegg vil det for vegutbyggingskonseptene antakelig være behov for samme mengde areal til lokalveger samt gang- og sykkelveger. Det er imidlertid ikke tatt stilling til hvor disse skal gå enda.

Reisetid

Selv om vegstandarden blir bedre på strekningen øker kostnadene totalt (pga. bompengene) for bilistene og det blir derfor en vridning av reisende over mot kollektive transportmidler. Den største endringen vil skje for tog.

I konseptet som er beregnet å koste 15 mrd. kr, er reisetiden for bil estimert til 1 time og 24 minutt, og 1 time og 30 minutt for tog.

I konseptet estimert til 24 mrd. kr er reisetiden for bil 1 time og 20 minutt og 1 time og 19 minutt for tog. I det såkalte Maksimumskonseptet estimert til 30 milliarder, er reisetiden 1 time og 12 minutt for bil og 1 time og 10 minutt for tog.

Aktuelt for fylke: Trøndelag