Hensikten med delprosjektet er å øke kompetansen hos alle aktører som jobber med drift og vedlikehold på alle nivåer. På denne måten vil vi få kompetente fagfolk innenfor drift og vedlikehold som gjør riktige prioriteringer og utfører oppgavene på en kvalitetsriktig og kostnadseffektiv måte.

Eksempel på aktiviteter i prosjektet:

  • Analyse av kompetansebehovet
    Det er gjennomført en uavhengig analyse av kompetansebehov og kompetansetilstand for Statens vegvesen og bransjen. Denne konkluderer blant annet med at kompetanse er spredt og i ferd med å forsvinne.
  • Måling av kompetanse
    Det er gjort en tilhørende analyse og vurdering av hvordan drift- og vedlikeholdskompetanse kan beskrives og måles.
  • Kartlegging
    Det er gjennomført en kartlegging av opplæringstilbud innen drift og vedlikehold, rapport i september 2009
  • Forslag til kursstruktur
    Det er laget et forslag til kursstruktur for drift og vedlikehold basert på moduler. Forslaget er presentert for entreprenørbransjen og det tas sikte på å få til et samarbeid om utarbeiding og gjennomføring av felles kurs.
  • Drift og vedlikehold inn i Samferdselsskolen og senter for kompetanseutvikling
    Drift og vedlikehold er tatt inn som eget tema i Samferdselsskolen og det er foreslått at faget også skal inn som et pilotkurs i det nye planlagte senter for kompetanseutvikling i Statens vegvesen.
  • Kurs i vinterdrift for byggherrer og entreprenører
    Det er foretatt en gjennomgående revisjon av vinterdriftkurs for ledere av driftskontrakter i 2009.
  • Kurs i vinterdrift for operatører
    I samarbeid med bransjen er det utarbeidet et vinterdriftskurs for operatører. Kurset består av 4 moduler: Beslutningsstøtte, Brøyting, Friksjonsforbedring og Andre vinterarbeider. Det er utarbeidet et lærehefte til hver av modulene. Det skal kjøres 3 prøvekurs høsten 2011, og det er foreslått at kurset blir obligatorisk for alle kontrakter som starter høsten 2012.
  • Kurs i drift og vedlikehold ved høgskolene
    Det er gitt bistand til planlegging  og forelesning ved Høgskolen i Narvik i kurs i drift og vedlikehold av veger og gater
  • Oppretting av nytt  kurs i drift og vedlikehold ved Høgskolen i Ålesund
    Det er gitt bistand til planlegging av et nytt kurs ved HiALS i samarbeid med de andre høgskolene som underviser i faget, dvs. Oslo og Narvik.
  • Forelesning om drift og vedlikehold i vegplanleggingskurs
    Det er gitt bistand til planlegging og forelesning om drift og vedlikehold i vegplanlegging og vegbyggingsfag ved høgskoler og NTNU for å markedsføre faget og bedre kunnskapene om drift og vedlikehold for vegplanleggere.
  • Etter- og videreutdanningskurs (EVU) i Vinterdrift ved NTNU
    Det er gitt bistand til planlegging og gjennomføring av 2 EVU-kurs i vinterdrift ved NTNU. Vanlige studenter har også deltatt på kursene. Det tas sikte på å gjennomføre disse kursene som en fast ordning.
  • Lærebok om drift og vedlikehold
    Det er startet et arbeid med å lage egen lærebok om drift og vedlikehold for høgskoler/universitet og for etterutdanning i bransjen. 1. versjon er planlagt ferdig høsten 2011 og vil da inngå som pensum for høgskolene som underviser i drift og vedlikehold.
  • Drift- og vedlikeholdsfag inn i lærebøker for videregående skole
    Det har vært dialog med Byggenæringens forlag for innarbeiding av stoff om drift og vedlikehold i lærebøker i videregående skole.
  • Kjøretøysimulator med vinterforhold
    Det er lagt inn vinterforhold i kjøretøysimulator for mulig bruk i opplæring både for førere og for mannskap som arbeider med vinterdrift. Her demonstreres blant annet sikthindringer på grunn av brøytekanter, og man oppdager forskjellen på å sitte i en høy brøytemaskin og en lav personbil. Det er laget en demo for å visualisere problemene med sikt i kryss.
  • Pedagogisk rettholt / profilometer
    Det er i samarbeid med NTNU utviklet en profilmåler for å synliggjøre ujevnheter i vegbanen. Dette er en rettholt med målepinner som følger vegbanen og gir et ”avtrykk” mot en måleskala i overkant av rettholten. Det er laget 3 prototyper for utprøving.

Ansvarlig: