Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

En viktig bit lokalhistorie ble i dag sikret da banksjef Eilif Dues skrin fra grunnsteinsnedleggelsen i 1949 ble reddet ut av de riveklare rekkehusene.

Katinka Wingerei Stenstad leverer fra seg skrinet
Katinka Wingerei Stenstad leverer fra seg skrinet med lokalhistorie som i dag ble pigget ut av det riveklare rekkehuset i Eilif Dues vei. Mottaker Per Trond Johansen vil nå sørge for at skrinet får sin rettmessige plass på Nordeas eget museum. Foto: Lars Ole Andersen

Statens vegvesen og entreprenør Skanska Norge As er godt i gang med rivingen av bygninger som forberedelse til byggingen av ny E18 mellom Lysaker og Ramstadsletta i Bærum kommune. Stålskrinet som i dag ble pigget fram fra sin innemurte tilværelse i Eilif Dus vei 15, ble høytidelig plassert der i 1949 av banksjef Eilif Due i Christiania Bank og Kredittkasse under grunnsteinsnedleggelsen for byggefeltet. Boligfeltet som da var i ferd med å reise seg på det tidligere jordet til Holtet gård, var boliger som funksjonærer og styret i banken hadde samarbeidet om å bygge.   

Ble tipset av eks bankmann  

Og takket være den være den historieinteressert Per Trond Johansen (67) ble den lille, men viktige delen av Bærums lokalhistorie reddet fra å gå tapt når Skanskas gravemaskiner nå river rekkehusene i Eilif Dues vei. Johansen er oppvokst i et av rekkehusene. Og han den som i vinter tipset Vegvesenet om skrinet, som etter sigende inneholder både anbudspapirer, avis, mynter og frimerker fra en svunnen tid.  Per Trond Johansen jobbet i hele sitt yrkesaktive liv i Kreditkassen- som senere gjennom fusjoner og oppkjøp ble til Nordea.

Stas å delta i historien

Fungerende prosjektleder for E18 Vestkorridoren, Katinka Wingerei Stenstad, som til alt overmål er oldebarnet til banksjef Eilif Due, fikk æren av å hente ut skrinet sammen med Skanskas anleggsleder Tom Dønåsen.

- Det er jo vemodig å se rekkehusene her bli jevnet med jorden. Samtidig er det spennende å se at noe nytt skal vokse fram. Og det å på denne måten få være med på å ta del i og ta vare på historien som min oldefar på en måte startet, syns jeg er både skikkelig gøy og skikkelig stas, sa hun, før hun overlot skrinet med historie til Per Trond Johansen som nå vil sørge for at det får en plass i Nordea bank sitt eget museum. 

Aktuelt for fylke(r): Viken