Artikkelen er fra 2018, og innholdet kan være utdatert.

Effektene av utslippet er fortsatt uklare.

Onsdag morgen 7. mars ble det sluppet ut basisk vann fra anleggsarbeidet i Soknedalstunnelen.

Her er opplysninger om hva som skjedde:

  • Ca. 30 m3 driftsvann fra Soknedalstunnelen med forhøyet pH ble sluppet ut i Sokna onsdag 7.3. mellom kl. 04.39 og ca. kl. 08.10.
  • Utslippsvannets pH varierte og hadde på det meste en pH på 12,5. Registreringer fra pH-loggere i elva ved utslippsstedet nådde en topp på pH 10,26, og lå over pH 10 i en periode på ca. 80 minutter.
  • Neste pH-logger i elva står montert ved Korporalsbrua ca. 5,5 km fra utslippsstedet, og nådde en topp på 9,68.

Effekter av utslippet

- pH-verdier på rundt 10 kan være kritisk for laks og ørret. Utslippet kan potensielt ha ført til fiskedød på en strekning i elva. Sokna er islagt, slik at det er umulig å få gjennomført undersøkelser for å dokumentere effektene av utslippet nå. Vi vil gjennomføre undersøkelser av bunndyr og fisk så raskt isen har gått og det er egnet vannføring. Vi vil vurdere kompenserende tiltak ut fra skadepåvirking på elva i samråd med fylkesmannen i Trøndelag når konsekvensene er kartlagt, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen.

- Med den kunnskapen vi har nå, føler vi oss trygge på at de negative konsekvensene av utslippet kan avgrenses til området sør for Korporalsbrua, sier Johnsen.

Hva gjøres videre?

- Prosjektet har satt i gang en gransking av hendelsen. Granskingen så langt konkluderer med svikt i rutiner og svakheter i kontrollsystemet. Dette medførte at det ikke ble handlet riktig da varsel om høye pH-verdier fra renseanlegget ble sendt ut. Utslipp fra renseanlegget ble ikke stoppet umiddelbart og varslingsrutiner ble heller ikke fulgt. I samråd med entreprenøren vil vi få på plass forbedringstiltak som hindrer at et slikt utslipp gjentar seg, sier Johnsen.

Aktuelt for fylke(r): Trøndelag