Når du sikrer barn i bil skal du bruke utstyr etter barnets høyde og vekt, montere utstyret riktig, og la beltet ligge stramt og tett inntil kroppen.

Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen, samtidig som muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne.

Stor forskjell på å sitte forovervendt og bakovervendt

Når barnet sitter forovervendt får nakke og hode kraftig bevegelse ved en frontkollisjon. Det gir stor risiko for overstrekking av nakken og alvorlige hodeskader. Skadereduksjonen ved forovervendt sete er cirka 65 prosent.

Når barnet sitter bakovervendt presses kroppen og hodet inn mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organer. Ved bakovervendt posisjon er skadereduksjonen på cirka 90 prosent.

Monter setet riktig

Det er svært viktig å montere setet riktig. Sett av god nok tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp.

For at setet skal fungere riktig må setets seler strammes godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av, eller åpne yttertøyet slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilsetet skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Bruk setebeltet riktig

Beltet skal være stramt og ligge så tett som mulig inntil kroppen. Pass på at beltet ikke er vridd. Ta av eller åpne opp tykke ytterklær. Beltet skal ligge på skulder og over hoften. Det må ikke plasseres under armen eller bak ryggen, det kan potensielt gi store skader.

Sjekk også at beltet til de større barna er festet riktig og at det ligger tett inntil kroppen.

Sist oppdatert: