Når du sikrer barn i bil skal du bruke utstyr etter barnets høyde og vekt. Du må montere utstyret riktig, og la beltet ligge stramt og tett inntil kroppen.

Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskler og beinbygning svakere enn hos større barn og voksne.

Stor forskjell på å sitte forovervendt og bakovervendt

Når barnet sitter i et sete som vender forover, beveger nakke og hode seg kraftig ved en frontkollisjon. Dette gir stor risiko for at barnet overstrekker nakken og får alvorlige hodeskader. Skadereduksjonen er cirka 65 prosent når settet vender forover.

Når barnet sitter i et sete som vender bakover, presses kroppen og hodet inn mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organer. Når setet vender bakover, er skadereduksjonen på cirka 90 prosent.

Monter setet riktig

Det er svært viktig å montere setet riktig. Sett av god tid første gang du skal montere setet i bilen, og be eventuelt forhandleren om hjelp.

Bruk setebeltet riktig

Beltet skal være stramt og ligge så tett som mulig inntil kroppen. Pass på at det ikke er vridd, men ligger flatt mot kroppen slik at det fordeler trykket best mulig. Ta av eller åpne opp barnets ytterklær hvis de er tykke. Beltet skal ligge på skulderen og over hoften. Du må ikke plassere det under armen eller bak ryggen da dette kan gi store skader.

Sjekk også at beltet til de større barna er festet riktig og ligger tett inntil kroppen.

Sist oppdatert: