Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

- Rørende. En gledens dag. En Milepæl og en merkedag i Vang. Godordene stod i kø da Vegvesenet og Hæhre entreprenør markerte anleggsstart for E16 Kvamskleiva sammen med aksjonsgruppa for ny veg.

Spadestikk
Spadestikk E16 Kvamskleiva

Bjørg Olimb og Tone Lajord fra Vang svingte spadene, mens byggleder Edvin Rye i Statens vegvesen, prosjektleder Jan Lima i Hære, ordfører i Vang Vidar Eltun og Arve Wangensteen i aksjonsgruppa fulgte med på behørig avstand. I bakgrunnen stod anleggsmaskinene linet opp og klar til å starte.

De to trebarns mødrene har nå blitt bestemødre.

-Det skal bli godt å få en sikker veg, når en ny generasjon skal ut med skolebussen, sier de.

Ordføreren flagget

Ordfører Vidar Eltun svingte friskt med flagget i det milde novemberværet. Den tålmodige ordføreren fortalte om et arbeid gjennom flere ti år for å få den rasfarlige vegen inn i budsjettene.

-Arbeidet vil få store ringvirkninger for kommunen de neste årene under anleggsarbeidet, og på lang sikt med en tryggere veg, sa Eltun.

Denne uka fyrer Hæhre anleggsmaskinene for å bygge anleggsveg inn til påhugget på tunnelen fra vestsiden. 20 mann og maskiner starter opp. På det meste vil det være 120 ansatte som jobber med å bygge rassikker og trafikksikker veg med god framkommelighet for trafikken lokalt i Valdres og ikke minst gjennomgangstrafikken på E16.

Ferdig vinteren 2023

Vegen skal stå ferdig til vinterferien i 2023. For å sikre god framdrift er Hæhre opptatt av å komme raskt i gang fra vest. På østsiden er det mer teknisk krevende hvor anleggsområdet må sikres forsvarlig mot ras. I tillegg skal det deponeres masse i fjorden.

- Vi har blitt tatt godt imot i bygda. Nå ser vi fram til å bygge veg, sa prosjektleder Jan Lima i Hæhre.

Edvin Rye er byggeleder i Statens vegvesen. Rye bor på Fagernes, og la ikke skjul på at han synes det er ekstra moro å bygge veg i Valdres.

- Dette er et sterkt ønsket vegprosjekt. Det blir bra å få fjernet denne flaskehalsen på E16, sier Rye.

 

Aktuelt for fylke(r): Innlandet