Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Sykkelstamvegen mellom Sandnes og Stavanger er landets første og lengste «motorvei» for syklister. Nå er over 6 kilometer ferdig.

Bildet viser klipping av båndet ved åpning av andre etappe av sykkelstamvegen i Stavanger.
Båndet ble holdt av prosjektleder fra Kruse Smith anlegg Marius Røksland og byggeleder fra Vegvesenet Eirik Stene Eide. Prosjektdirektør i Statens vegvesen Kjell Inge Davik står i bakgrunnen. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Det var Stavangers varaordfører Dagny Sunnanå Hausken og statssekretær i Samferdselsdepartementet Tom Kalsås som klippet båndet som markerte åpning av den andre etappen på 1,7 kilometer av den 13 kilometer lange sykkelvegen.

– Dette er en stor dag for prosjektet. Nå gjenstår det å bli ferdig med kontrakten fra Forus, der den stopper i dag, og til Sandnes. Entreprenøren Stangeland Maskin er i rute, og etter planen blir den strekningen fra Forus til Oalsgata i Sandnes åpnet for syklister i 2024, sier prosjektleder Kari Smådal Turøy. Hun og resten av staben er nå i sluttfasen på å gjøre ferdig konkurransegrunnlaget for den siste store kontrakten som inkluderer ferdigstillelse av sykkeltunnelen og går inn til Stavanger sentrum.

Mindre bilkø og godt samarbeid

Statssekretær Tom Kalsås bor på Ålgård utenfor Sandnes, og opplever selv å sitte i bilkø på E39 mellom byene Stavanger og Sandnes.

– Om vi får noen tusen til å sykle til og fra jobb vil det merkes på kø problematikken. Vi har en visjon om null utslipp, og da er denne sykkelveien viktig for å nå det målet, sier Tom Kalsås.

 I talene ble det gode samarbeidet mellom totalentreprenør Kruse Smith og Statens vegvesen fremhevet, samt at hele anlegget er bygd uten personskader. 22 lærlinger har vært innom prosjektet.

 Etter taler og snorklipping kunne Sykkelstamvegens seks kilometer lange strekning benyttes. Dette ble markert ved at en lang rekke oppmøtte satte seg på setet for å teste den nye veien.

Pilotprosjekt for syklister

Bildet viser en lang rekke med syklister, som har møtt opp for å sykle et sykkelritt til inntekt for barnekreftavdelingen på Stavanger universitetssykehus.
Et sykkelritt til inntekt for barnekreftavdelingen på Stavanger universitetssykehus fikk noen dager før åpning bruke deletappen på Sykkelstamvegen mellom Stavanger og Sandnes. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Sykkelstamvegen er et pilotprosjekt i Norge, som er forbeholdt syklister. Det er satt opp forbudsskilt for gående. Sykkelveien går parallelt med E39, og er utformet slik at syklistene krysser eksisterende veger planskilt. Den har en asfaltert veibredde på 4,5 meter og med kurver og stigninger som er tilpasset syklister.

Sykkelstamvegen skal etter planen stå ferdig våren 2026.

Aktuelt for fylke(r): Rogaland