Artikkelen er fra 2021, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen søker om utslippstillatelse for driftsfasen av prosjektet E18 Lysaker – Ramstadsletta. Tiltakene vil bedre forholdene for både Holtekilen og Solvikbukta

Når veganlegget E18 Lysaker-Ramstadsletta om noen år tas i bruk, vil det kunne medføre forurensning fra trafikkstøv og slitasje av bildekk. Forurensningen kan bestå av tilførsel av partikler samt tungmetaller som sink, arsen og kobber i tillegg til organiske forurensninger og mikroplast.

Bedre situasjon for indre Oslofjord

I dag går alt vegvann fra E18 urenset ut i indre Oslofjord. Når ny E18 settes i drift, vil imidlertid vegvannet bli renset før det slippes ut. Statens vegvesen har nå søkt Statsforvalteren i Oslo og Viken om permanent tillatelse til å slippe ut renset tunnelvaskevann og renset overvann fra veg. Utslippene skjer til Holtekilen og Solvikbukta. I søknaden presiseres det at rensing av vegvann langs denne strekningen er å anse som en vesentlig forbedring sammenlignet med dagens situasjon, og at det på sikt vil føre til en bedring av situasjonen i Holtekilen og Solvikbukta.

Viderefører praksis på Lysaker-Fornebukrysset

Når det gjelder vegareal på Lysaker-Fornebukrysset, vil urenset overvann, på samme måte som i dag, føres til kommunal overvannsledning med utslipp til Lysaker vassdraget. Her videreføres løsningen med oppsamling i sandfang før påslipp til det kommunale nettet. Det vil altså ikke medføre endringer sammenlignet med dagens situasjon.

 Egen utslippssøknad for Gjønnestunnelen

Søknaden som er sendt til Statsforvalteren i Oslo og Viken gjelder fra områdene i entreprisen E102 Lysaker-Strand og entreprisen E103 Strand-Ramstadsletta. Det inkluderer strekningen fra Fornebukrysset til Ramstadsletta inklusive tunnelene Stabekklokket, Strandlokket, Høviktunnelen og Vestre lenke. Når det gjelder områdene knyttet til Gjønnestunnelen, vil Vegvesenet senere sende separat utslippssøknad.

Bredt kunnskapsgrunnlag for vurdering av miljørisiko

Statens vegvesen legger stor vekt på å sikre et godt kunnskapsgrunnlag som utgangspunkt for vurderingene knyttet til miljørisiko. Det er derfor blant annet gjennomført forundersøkelser i vassdrag og fjorder, kartlagt fremmede- og rødlistede arter og gjort klimavurderinger. Alle miljørisikovurderinger og andre sentrale utredninger med betydning for saksbehandlingen er lagt ved søknaden til Statsforvalteren i Oslo og Viken (se vedlegg).

Aktuelt for fylke(r): Viken, Oslo