Fravik fra krav i vegnormal
Av ulike grunner kan det være riktig å fravike krav i vegnormal.
Fravik identifiseres i planleggingsprosessen før oppstart av bygging, ombygging eller oppgradering av veg eller deler av veg. Fravik behandles i en formell søknadsprosess kalt fraviksbehandling, og søkeren må få godkjenning av relevant fraviksmyndighet før fraviket kan benyttes i planleggingen.
Krav gitt i vegnormalene kan fravikes etter bestemmelser gitt i følgende forskrifter:
Fraviksmyndighet for N100, N101, N200, N400, N500 og N601
- Statens vegvesen Vegdirektoratet har fraviksmyndighet for riksveger (inkl. europaveger). I tillegg har Vegdirektoratet fraviksmyndighet på fylkesveg for krav som er knyttet til konstruksjonssikkerhet og teknisk standard innenfor virkeområdet bru og andre bærende konstruksjoner.
- Fylkeskommunene har fraviksmyndighet for fylkesveg, med unntak for virkeområdet bru og andre bærende konstruksjoner, se punkt over.
- Kommunene har fraviksmyndighet for kommunal veg.
Fraviksmyndighet for N300, N301, N302 og N303
- Statens vegvesen Vegdirektoratet har fraviksmyndighet på all offentlig veg.
Fraviksmyndighet for N401
- Statens vegvesen Vegdirektoratet har fraviksmyndighet på fylkesveg.

Søknad om fravik til Statens vegvesen Vegdirektoratet
For fravikssøknader som skal behandles av Statens vegvesen Vegdirektoratet, benyttes følgende mal:
Ved søknad om fravik skal søkeren være oppmerksom på:
- Søknaden om fravik skal sendes til Vegdirektoratet så tidlig som mulig. For søknader som kan ha konsekvens for arealbruken og gjennomførbarhet skal søknaden behandles før reguleringsplan er vedtatt.
- Alle felter i søknadsskjemaet skal være utfylt og det skal gå tydelig fram hvilket normalkrav det søkes fravik fra.
- Fraviksskjemaet skal sendes inn på originalformat (word).
- Det skal ikke søkes om fravik fra flere ulike krav i samme skjema.
- Konsekvenser av fravik skal utdypes i fraviksskjemaet i forhold til løsninger uten fravik. Søkeren skal vurdere alternative eller avbøtende tiltak for å redusere eventuelle negative konsekvenser av fraviket. Konsekvensene skal være objektivt framstilt og i størst mulig grad kvantifiserte.
- Tegninger og andre dokumenter som er nødvendige for at søknaden skal kunne forstås på en god måte og som danner grunnlaget for vedtaket, må ligge vedlagt søknaden.
Fravikssøknader sendes på e-post til . Merk e-posten med «Fravik fra Nxxx (nummer på normal)».
Spesielt om fravik fra N100, N101, N200, N400, N500 og N601 på riksveger
I tilfeller der andre byggherrer/utbyggere enn Nye Veier AS og Statens vegvesen har ønsker om å fravike krav i N100, N101, N200, N400, N500 eller N601 på riksveg, skal fravikssøknaden vurderes av Statens vegvesen sin lokale transportforvaltningsseksjon før den sendes til Vegdirektoratet.
Søknaden skal sendes til den lokale transportforvaltningsseksjonen for vurdering, på e-post . E-posten skal merkes slik: «Vurdering av fravik transportforvaltningsseksjon – XX kommune».
Transportforvaltningsseksjonen skal støtte fravikssøknaden (se eget felt i søknadsskjemaet) før søknaden sendes til Vegdirektoratet for behandling.
Spesielt om fravik fra N300, N301 og N302
I tilfeller der andre enn myndighet for trafikkskilt og vegoppmerking har ønsker om å fravike krav i N300, N301 og N302, skal fravikssøknaden vurderes av den aktuelle myndigheten før den sendes til Vegdirektoratet.
Den aktuelle myndigheten skal støtte fravikssøknaden (se eget felt i søknadsskjemaet) før søknaden sendes til Vegdirektoratet for behandling.
Søknad om fravik
Fravikssøknader til Statens vegvesen Vegdirektoratet skal sendes på e-post til .
Faglige spørsmål
Faglige spørsmål kan sendes direkte til følgende e-post:
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål om vegnormalene kan sendes til Tverrfaglig vegnormalgruppe, e-post