Artikkelen er fra 2020, og innholdet kan være utdatert.

Mange har kjørt innom det nye bygget som dukker opp på det høgeste punktet langs Nasjonal turistveg Valdresflye.

- Ved inngangen til Jotunheimen, og med utsikt i alle himmelretninger, ligg Flye 1389.

I denne nye kafeen langs Nasjonal turistveg Valdresflye får gjestene servert lokal mat fra Valdres og Gudbrandsdalen. Samtidig kan de nyte utsikt mot Besshøe, Høgdebrotet, Tjønnholstinden, Rasletinden og andre topper.

Flye 1389 er bygd på tomta til Valdresflya Vandrerhjem og har sitteplasser til 40. Bygget har både kafé med kjøkken og salgsarel, fire toalett og et lite personalrom. 

Ute er det sittebenker for uteservering og rast. For å unngå uønsket slitasje i landskapet har området fått ny inn- og utkjøring og en større gruslagt parkeringsplass med ladestasjon for elbil. Kafeen er også tilgjengelig for rullestol. 

Mange fornøyde gjester

Fjellkafeen drives av Den Norske Turistforening og vertskapet på Gjendesheim Turisthytte. Marius Haugaløkken, som sammen med kona driver stedet, har bare fått positive tilbakemeldinger etter ei ukes drift:

-Vi har hatt veldig mye besøk, både av lokale og turister fra hele landet som plutselig ser et tøft bygg og kjører innom. Alle har vært veldig positive og synes det er et spennende bygg og nyter utsikten fra vinduene. Til og med noen som mente at en kafé på fjellet burde ha torvtak og rutete vinder måtte medgi at dette var fint, sier Haugaløkken.

Han legger til at det har vært stort trykk på vaffelpressa og godt salg av lokal småmat som ost og spekeskinke.

Tidligere tiltak

Nasjonal turistveg Valdresflye fikk sine første utsiktspunkt Rjupa og Vargebakkane på hver side av fjellet i 2005/2006. Statens vegvesen har også gjort mindre tiltak på utvalgte småstopp, blant annet ved starten av fotturen til Bitihorn. Kunstverket “Rock on Top of Another Rock” av Peter Fischli og David Weiss kom på plass i 2012.

Første byggetrinn på Gjende/Reinsvangen ble åpnet i fjor.

Prosjektet Flye 1389 er sammen med utbygginga ved Gjende, Vøringsfossen og Torghatten de største tiltaka som inngår i satsinga på Nasjonale turistveger fram mot 2023, alle med økonomisk medvirkning fra fylke og kommuner.

Byggherre: Statens vegvesen
Arkitekt: Knut Hjeltnes Arkitekter
Rådgivande ingeniører: Siv.ing. Finn-Erik Nilsen AS og K. Apeland. 
Entreprenør: Brun Bygg AS

Flye 1389 ( Foto: Silja Lena Løken, Statens vegvesen