Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Fraværet av tyske, nederlandske og svenske bobilturister fikk stor effekt på trafikken på turistvegene.

Bilde av utsiktsplattform på Gaularfjellet
På turistvegen over Gaularfjellet var trafikken 39 prosent lavere enn sommeren 2019 Foto: Trine Kanter Zerwekh

Lite trafikk på flere populære turistveger 

– Mange utenlandske bobilturister søker seg til typiske norske reisemål som Geiranger, Trollstigen og Lofoten. Så da de utenlandske turistene uteble, opplevde disse turistvegene en betydelig nedgang i trafikken sommeren 2020 sammenlignet med 2019, forteller Per Morten Lund, direktør for Transport og samfunn i Statens vegvesen.

Trafikktall fra Statens vegvesen viser at de nasjonale turistvegene Lofoten, Geiranger-Trollstigen, Gaularfjellet og Aurlandsfjellet hadde den største nedgangen i sommermånedene juni–august 2020 sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Graf som viser endring i sommertrafikken 2019-2020
Endring i trafikk på Nasjonale turistveger, Foto: Hilde Strangstadstuen
  • Gaularfjellet -39 prosent
  • Geiranger – Trollstigen -13 prosent
  • Aurlandsfjellet -24 prosent
  • Lofoten -7 prosent

Solid økning

Flere turistveger opplevde til alt hell en solid økning i sommertrafikken 2020 sammenlignet 2019, siden mange nordmenn valgte å feriere i eget land.

  • Ryfylke 12 prosent
  • Valdresflye 11 prosent
  • Rondane 10 prosent
  • Atlanterhavsvegen 8 prosent
  • Havøysund 8 prosent
  • Helgelandskysten 5 prosent

– Dette kan være året da du bør utforske de nasjonale turistvegene. De fleste av dem har god plass, og du har hele 18 turistveger å velge mellom. Men, det er viktig å huske på at ferien starter allerede når du setter deg i bilen. Unngå å stresse, hold køen og fartsgrensen og legg gjerne inn flere pauser på en av de mange utsiktspunktene og rasteplassene underveis, oppfordrer Lund.

Bedre oversikt i sommertrafikken

Statens vegvesen har nylig lansert en ny tjeneste som skal gjøre det lettere for bilistene å holde seg oppdatert i trafikken. Når du legger ut på sommerens biltur kan du finne alle Norges Nasjonale turistveger, neste ladeplass og holde øye med ferjekøer og vegarbeid i Vegvesenets kartløsning på vegvesen.no/trafikk.

– Vi håper at vegkartet skal gi deg nyttig informasjon underveis og gjøre det lettere å være turist i eget land, avslutter Lund.

Sjekk vegvesen.no/trafikk når du er på reise og ta en titt på Nasjonaleturistveger.no for inspirasjon til årets sommerferie.

Fakta

Statens vegvesen har et stort antall tellepunkter for trafikktall over hele landet. Her registreres trafikken kontinuerlig. Disse trafikkdataene blir fortløpende gjort tilgjengelig på vegvesenets nettsider vegvesen.no/trafikkdata  og trafikkutvikling Nasjonale turistveger