Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Visste du at alle verksteder i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen? Det gjør at du kan ta et tryggere valg når du skal reparere bilen din.

vegvesen.no/finnverksted finner du oversikt over alle godkjente verksteder i Norge.

– Godkjenningsordningen sikrer at verkstedene har rett kompetanse og utstyr slik at bilen din blir reparert trygt og sikkert. Sjekk derfor alltid at du leverer bilen din på et verksted som er godkjent, sier avdelingsdirektør Monika Omholt i Statens vegvesen.

Verkstedstilsyn

Vegvesenet følger opp både godkjente og ikke- godkjente verksteder. Hittil i år har Statens vegvesen besøkt 112 virksomheter som tilbyr verkstedtjenester uten å være godkjent. Det kan være alt fra virksomheter som har kunnskap og utstyr, men ikke papirarbeidet i orden, til de som opererer i garasjelokaler og med ulovlig arbeidskraft.

– Vi jobber hver dag for å unngå at det utføres verkstedtjenester av ikke-godkjente. Noen ganger er det informasjon og veiledning som skal til, men i grove tilfeller vil vi beordre øyeblikkelig stans i arbeidet og gi tvangsmulkt om de ikke følger opp. I verste fall kan vi også politianmelde, sier Omholt.

Samarbeid på tvers

Ikke-godkjent verksteddrift kan også være knyttet til flere ulovlige forhold, som skatteunndragelser og dårlige lønns- og arbeidsforhold. Når Vegvesenet aksjonerer mot ulovlige verksteder, gjøres det derfor ofte i samarbeid med andre etater. Statens vegvesen er også med i Treparts bransjeprogram for bilbransjen som jobber for en mer seriøs bilbransje.

Du kan finne nyttige tips om hvordan du kan velge et seriøst verksted eller bilvaskfirma på handlehvitt.no/bil.

Statens vegvesen fører tilsyn med verksteder i Norge.
Statens vegvesen fører tilsyn med verksteder i Norge. Foto: Monica Knoff