Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen kontrollerte belte- og hjelmbruk på over 200 000 kjøretøy i fjor. Det resulterte i 1 845 gebyr og 32 anmeldelser.

Statens vegvesen gjennomførte flere kontroller i 2021 på bruk av bilbelte og hjelm.
Statens vegvesen gjennomførte flere kontroller i 2021 på bruk av bilbelte og hjelm. Foto: Statens vegvesen

– Det er gledelig at de aller fleste av de vi kontrollerer bruker verneutstyr slik som bilbelte og hjelm, men 1 845 gebyr for manglende bruk er likevel for mange. Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør for Utekontroll i Statens vegvesen.

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at rundt 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

32 anmeldelser på manglende sikring av barn i bil

– De aller fleste sikrer heldigvis barna sine i bilen, men at så mange som 32 barn sitter usikret i bil i dag, er overraskende høye tall. Selv i lav fart kan barn bli alvorlig skadet når de ikke sitter fastspent på riktig måte. Jeg vil oppfordre alle til å sikre barna sine godt. Vi har ingen å miste, sier Guro Ranes, avdelingsleder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Bruk alltid bilbelte

Det er svært sjeldent at Statens vegvesen observerer manglende bruk av hjelm på moped og motorsykkel. De aller fleste gebyrene blir derfor ilagt førere og passasjerer som ikke bruker bilbelte, noe som er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere antall drepte og hardt skadde i trafikken. Ved å bruke bilbelte sikrer du ikke bare deg selv, men også andre for å bli skadet om det skulle skje en ulykke. Blir man observert uten bilbelte eller hjelm av en av Statens vegvesens kontrollører, blir man vinket inn på kontrollplass og ilagt et gebyr på 1 500 kroner.

– Selv om de fleste bruker bilbelte, er det likevel overraskende at så mange ikke bruker det, siden vi vet at det har svært god effekt om ulykken er ute, avslutter Wigdel.