Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Vinterferien står for døra. I fjor var vinterferietrafikken lavere enn vanlig på grunn av koronarestriksjoner. I år forventer Vegvesenet normal ferieutfart

I 2021 var vinterferieperioden preget av koronarestriksjoner og tydelige anbefalinger fra regjeringen. Det gjenspeiles også i trafikktallene:

– I vinterferiemåneden februar var det 10 prosent færre biler på norske veier i 2021, sammenlignet med samme måned i 2020, forteller Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

– I år er de fleste tiltak og restriksjoner opphevet, og grensene er åpnet igjen. Det gjør at vi forventer normal vinterferietrafikk på veiene de neste ukene, men været kan også påvirke utfarten, sier Karbø.

Planlegg turen før du kjører

Starten av 2022 har vært preget av mye ruskevær både i nord og sør, særlig i fjellområdene. Det kan skje også i vinterferien.

– Vær forberedt på at dårlig vær kan medføre at veier blir stengt, eller at det innføres kolonnekjøring. Det kan skje på kort varsel. Sørg for å ha nok drivstoff, og godt med klær, mat og vann i bilen, oppfordrer Karbø.

Han anbefaler også å planlegge turen godt, og å sjekke vær- og føremeldinger før du kjører:

– Start gjerne planleggingen på www.vegvesen.no/trafikk. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oppdaterte trafikkmeldinger, oversikt over ladestasjoner for elbil og rutetider for ferjer, forteller Karbø.

Sjekk status på fjellovergangene

www.vegvesen.no/fjelloverganger er status for de viktigste fjellovergangene samlet på ett sted. Her kan du også klikke deg inn på hver enkelt fjellovergang for å få oversikt over vær- og føreforhold, trafikkmeldinger, og se bilder fra veikameraer.

– Kjør etter forholdene, hold oppmerksomheten på veien, og ta hensyn til andre trafikanter – så kommer alle trygt fram dit de skal i vinterferien, sier Karbø.

Vegvesenets råd til vinterferietrafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjør etter forholdene og ikke over fartsgrensen. Hold køen
  • Bruk bilbelte
  • Pakk bilen riktig – sikre ting bak i bilen
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

Her finner publikum trafikkinformasjon fra Statens vegvesen:

Kontaktpersoner:

  • Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør, Transport og samfunn, Statens vegvesen, tlf. 907 59 656, epost
  • Merete Ulvund, kommunikasjonsrådgiver, Transport og samfunn, Statens vegvesen, tlf. 905 99 342, epost
  • Pressevakta i Transport og samfunn, Statens vegvesen, tlf. 953 00 727
trafikk på vintervei
Planlegg turen godt, og vær forberedt på dårlig vær hvis du skal ut på veien i vinterferien. Foto: Knut Opeide