Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Fredag 13. mai inviteres anleggsbransjen til leverandørkonferanse om fremtidens nullutslippsmaskiner.

Vertskap for konferansen på Lillestrøm er Statens vegvesen, i samarbeid med byggherrene Bane NOR, Nye Veier AS og Oslo kommune.

foto: denne maskinen er elektrisk
Nå inviteres bransjen til å bli med på å utvikle store nok anleggsmaskiner med nullutslipp. (Foto: Ellinor Hansen/Statens vegvesen)

– Innen 2030 skal Statens vegvesen halvere klimagassutslippene fra anleggsvirksomheten vår, et mål vi skal nå ved hjelp mange tiltak, blant annet med store anleggsmaskiner som drives med nullutslippsteknologi, sier Per Fjeldal, klimarådgiver i Utbyggingsdivisjonen.

Portrettfoto av Per Fjeldal, Statens vegvesen
Per Fjeldal, Statens vegvesen. Foto: Privat

– Også andre byggherrer, flere entreprenører og maskinleverandører i anleggsbransjen har ambisiøse mål om kutt i sine klimagassutslipp, derfor inviterer vi nå til en leverandørkonferanse for å starte samtalen om hvordan vi raskt skal få på plass anleggsmaskiner som drives med nullutslippsteknologi, tilføyer han.

Dere får muligheten til å påvirke fremtidens kontrakter

– Etter vår vurdering er det ikke mulig å oppnå store nok utslippskutt med de maskinene som er på markedet i dag. Mindre forbedringer på dagens maskiner eller logistikktiltak vil ikke ta oss til målet. På denne konferansen er ikke biodrivstoff, som i stor grad kan kjøres på dagens maskiner, et tema. Det vi derimot ønsker å diskutere er fremtidens utslippsfrie anleggsmaskiner, og vi håper bransjen tar skikkelig tak for å utvikle store nok anleggsmaskiner med nullutslipp til våre formål, sier Fjeldal.

Hvem er konferansen aktuell for?

  • produsenter av anleggsmaskiner
  • importører/grossister av anleggsmaskiner
  • entreprenører
  • leasing og finans av anleggsmaskiner
  • leverandører av kraft- og energiløsninger
  • firma som kan skissere bærekraftige klimaløsninger for anleggsbransjen
Foto av brøyt og dumper.
Leverandørkonferansen retter seg mot leverandører av store anleggsmaskiner, det vil si maskiner som benyttes til bygging av vei, normalt tyngre enn 40 tonn. Illustrasjonsfoto av brøyt og dumper i gang med å kjøre bort masser fra anleggsområdet på E16 Sandvika-Skaret. (Foto: Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen)

– Leverandørkonferansen retter seg mot leverandører av store anleggsmaskiner, det vil si maskiner som benyttes til bygging av vei, normalt tyngre enn 40 tonn, men vi utelukker ikke andre løsninger dersom de er egnet til å gjøre relevante arbeidsoperasjoner, sier Fjeldal.

– Bestillingen fra regjeringen er at vi skal bruke krav i offentlige anskaffelser enda mer aktivt som et virkemiddel, sier Fjeldal. Nå har leverandørbransjen og entreprenørene en gylden mulighet til å presentere sine ideer til oss, slik at vi sammen kan jobbe mot å finne felles løsninger som kommer hele bransjen til gode, hjertelig velkommen, avslutter han.

Sikre din plass nå- påmeldingsfrist 3. mai

Alle som kan gi oss råd om hvordan vi byggherrer kan bidra til å raskt få på plass store anleggsmaskiner som drives med nullutslippsteknologi kan delta. Fra bransjedeltakere forventer vi et kort innlegg.

Mer detaljer om dette - og lenke til påmelding finner du  i invitasjonen til Leverandørkonferanse om store nullutslippsmaskiner

Les også artikkelen Ber om hjelp til å kutte utslipp fra store anleggsmaskiner

Praktisk informasjon:

Tid: Fredag 13. mai 2022 kl. 09:00-13:30.
Sted: Thon Hotel Arena / NOVA Spektrum (tidl. Norges Varemesse), Lillestrøm.