Artikkelen er over to år gammel, og innholdet kan være utdatert.

E6 i Nord-Troms gjenåpnes natt til onsdag når den midlertidige brua over Badderen settes i trafikk.

Det var tirsdag kveld for en uke siden at brua måtte stenge etter svikt i konstruksjonen. Siden da har Statens vegvesen jobbet sammen med Stetind Entreprenører AS og Anlegg Nord AS for å gjenopprette forbindelsen.

Tirsdag kveld gjensto bare mindre arbeider før brua kunne settes i trafikk. 

Effektiv jobb

– Vi har jobbet for at den midlertidige brua skulle være på plass i løpet av en uke, samtidig som vi har tatt høyde for at arbeidet kunne ta opptil to uker. Vi er veldig glade for at alt har gått etter planen, og at trafikken kan gå som normalt igjen både for lokalbefolkningen og transportnæringa, sier Gunnar Haugen, som er fagansvarlig for nasjonal bruberedskap i Statens vegvesen.

Sikker bru

Den midlertidige brua er 50 meter lang, og dermed lengre enn den eksisterende brua på 38 meter. Brua får ett kjørefelt og vil være lysregulert.

Sikkerheten er den samme som for permanente bruer og lastklassen blir den samme som for den opprinnelige brua og det øvrige riksvegnettet i området.

Ny bru

Statens vegvesen er i gang med arbeidet for å få på plass en permanent bru.

– Den mest nærliggende løsningen er å legge brua i dagens E6-trasé, og i så fall vil det være nødvendig å etablere ny midlertidig bru ved siden av til den permanente brua er klar. Fram til vi har gjort nærmere vurderinger, kan vi ikke si noe om hvor lenge den midlertidige brua vil være i bruk eller om når en ny permanent bru kan være på plass, sier Tore Lysberg.

Statens vegvesen er allerede i gang med grunnundersøkelser i området.

Tore Lysberg understreker at det vil bli bygd en ny permanent bru så snart dette er mulig.

– I tillegg til behovet for å få en ny permanent bru på E6 gjennom Nord-Norge, er det en grense for hvor lenge vi kan legge beslag på ressurser som er en del av den nasjonale bruberedskapen.   

Analyserer årsaker

Statens vegvesen har satt i gang arbeidet med å analysere årsakene til at Badderen bru kollapset.

– Vi går grundig hva som er gjort i denne saken, for å finne årsaken til kollapsen og se hva vi kan lære. I mellomtiden vil vi ikke spekulere i årsaker, sier Tore Lysberg.

Aktuelt for fylke(r): Troms og Finnmark