Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Sommeren er her, og vi i Statens vegvesen ber deg som stopper på rasteplassene våre om å forlate toalettene slik du ønsker å finne dem.

Denne plakaten blir å se på de fleste rasteplasstoalettene langs riks- og europavegene i sommer. Forlat toalettet slik du ønsker å finne det, oppfordrer Statens vegvesen. Illustrasjon: Statens vegvesen

Har du snudd i døra på veg inn på et rasteplasstoalett? Da er du ikke alene. I mange tilfeller innbyr de dessverre ikke til besøk.

Vi i Statens vegvesen oppfordrer nå folk til å samarbeide med oss om å holde rasteplasstoalettene i orden. Forlat dem slik du ønsker å finne dem og bidra til at alle får en trivelig sommer langs vegen!

Som en påminnelse om dette, setter vi i sommer opp plakater på rasteplasstoalettene langs riks- og europavegene.

Vi har også laget en liten animasjonsfilm som omhandler det samme. Den blir publisert i Vegvesenets sosiale medier. Se filmen under artikkelen.

Ekstra renhold om sommeren

Statens vegvesen har ekstra renhold og tilsyn på rasteplassene i sommersesongen. Inntil tre ganger i døgnet blir de mest besøkte rasteplassene ryddet og toalettene rengjort og etterfylt med papir og såpe. De mindre trafikkerte plassene kontrollerer vi minst én gang per døgn.

Dette til tross er det mange udelikate toaletter på rasteplassene rundt omkring.

Tilgrising

– Det er utrolig hvor grisete mange er, og hvor lite de tenker på de som kommer etter dem, sier mangeårig byggeleder i Statens vegvesen, Jon-Roger Sørvang, som har opplevd hvordan mange oppfører seg, eller rettere sagt, ikke oppfører seg på rasteplasstoalettene.

Han beskriver hvordan det kan se ut kort tid etter at renholderne har vært der.

– Papir i vasken og på gulvet, urin utenfor doskåla, og i enkelte tilfeller verre, mindre velluktende substanser oppetter veggene. Og når toalettet blir brukt som søppeldunk og, ikke minst, til bobiltømming, ja, da tetter det seg fullstendig og kan flyte over.

I tillegg er det en del som gjør sitt fornødne utenfor toalettanleggene.

– Det ser vi for eksempel når turistbusser stopper, sier han. – Da skal mange på toalettet samtidig, og det er ikke alltid tid til å vente til alle er ferdig. Da tar en del naturen i bruk.

Samarbeid om trivelige toaletter

Byggeleder Sørvang mener det ikke trenger å være slik. Han oppfordrer alle til å samarbeide med Vegvesenet og de som gjør rent på rasteplassene.

– Hvis alle tenker at de skal forlate toalettet i den standen de ønsker å finne det, blir det triveligere for renholderne og, ikke minst, for de som skal bruke toalettet etter deg.

Vannklosetter og tørrklosetter

Langs riks- og europavegene er det vel 550 rasteplasstoaletter, ca. 180 av dem er tørrklosetter, resten er vannklosetter.

– Tørrklosetter, det vil si klosetter uten vannlås, har vi på rasteplasser der det ikke er tilgang på trykkvann og strøm. Selv om det alltid vil være en viss lukt fra tørrklosettene, betyr ikke det at de ikke er renholdt, sier Jon-Roger Sørvang.

På sikt vil Statens vegvesen erstatte tørrklosettene med moderne toalettmoduler som har innbygde vanntanker og strøm fra solcelledrevne batteripakker.

Ansvar for rasteplassene

Statens vegvesen har ansvar for rasteplassene som ligger langs riks- og europavegene mens fylkeskommunene har ansvar for de som ligger langs fylkesvegene.

Opplever du et rasteplasstoalett som ikke er slik du ønsker å finne det, meld fra til Statens vegvesen på tlf. 175.

Statens vegvesen oppfordrer alle til å bidra til en trivelig sommer langs vegen!

Animasjon rasteplasstoaletter.mp4

Kontakt:
Pressevakt Drift og vedlikehold
Tlf. 479 05 472