Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Sykler du uten lys i mørket blir du først sett sekunder før bilen passerer deg.

Syklist i høstmørket med fastmontert sykkellys på sykkelen.
Med sykkellys blir du synlig på 300 meter og farlige situasjoner kan lettere unngås. Foto: Silja Lena Løken

Med sykkellys blir du synlig på 300 meter

Hvert år skades mange syklister i trafikken. Mange av dem som følge av at de er lite synlige i trafikken. Med lys og reflekser på sykkelen vil bilføreren se deg 300 meter tidligere og farlige situasjoner kan lettere unngås.

– Mange bilister har fått hjertet i halsen over at det plutselig er en syklist i veibanen. Marginene er små før det skjer en ulykke. Når du sykler er også farten vesentlig høyere enn om du går, og sjåføren har enda kortere tid å reagere på, sier spesialrådgiver David Tofthagen, Trygg Trafikk i Innlandet.

Sykkellys må være fastmontert på sykkelen 

De fleste sykler selges uten lykt som er festet på sykkelen. Men skal du sykle i skumring eller i mørket er det påbudt med hvitt eller gult lys foran på sykkelen, rødt lys bak og reflekser på pedalene.

– Å bare bruke hodelykt er ikke godkjent. Dersom du har behov for ekstra lys kan du gjerne bruke hodelykt i tillegg, men unngå for sterk hodelykt siden lyset kan blende andre trafikanter, sier rådgiver Astrid Kristiansen i Statens vegvesen.

Blir du stoppet av politiet uten fastmonterte lys på sykkelen risikerer du å måtte betale en bot på 1 300 kroner.

Dette er kravene til lys og refleks på sykkelen:

  • Ved sykling i mørket eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Lykten skal gi tilstrekkelig lys, uten å virke blendende.
  • Bak på sykkelen skal det være lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder også ved sykling på gang- og sykkelvei.
  • Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.
  • Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Det skal være rød refleks bak og hvit eller gul refleks på begge sidene av pedalene.

Å bruke klær med neonfarger og refleks er nesten like viktig for å bli sett som lys. Klær med sterke farger øker også synligheten i dagslys.

Sykkellysaksjonen 2022, som arrangeres torsdag 27. oktober, er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Trygg Trafikk, Politiet, Innlandet fylkeskommune og Lillehammer kommune.   

I mørket er alle syklister grå. Enda mindre synlig blir du om det regner og veibanen er våt.
I mørket er alle syklister grå. Enda mindre synlig blir du om det regner og veibanen er våt. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Aktuelt for fylke(r): Innlandet