Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk. Men vet du hva reglene er?

Husk å skifte dekk i tide. Illustrasjonsfoto
Husk å skifte dekk i tide. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16. oktober til og med 30. april. I resten av landet kan du bruke piggdekk fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. Har du piggfrie dekk, kan du bruke disse hele året.

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Krav til vinterdekk

Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.