Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Om høsten og vinteren skjer de fleste fotgjengerulykkene etter mørkets frembrudd.

Månedene november til januar er de verste, der over 50 prosent av fotgjengerulykkene skjer i skumring eller mørke, viser tall fra Statens vegvesen.

– Bruk refleks, da gir du bilene tid til å se deg og unngår ulykker, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Illustrasjonsbilde av fotgjenger uten refleks i mørket
Refleksdagen 2022: Husk refleks i høstmørket. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Fire av seks lar være å bruke refleks

I dag er den nasjonale refleksdagen. En del har nok blitt tilbudt en refleks allerede, slik vi ofte blir på denne dagen. Tellinger viser allikevel at fire av seks fotgjengere ikke bruker refleks når de er ute i mørket høst- og vinterstid.

– Jeg tror ikke det er mangel på reflekser som er årsaken til at så mange går uten. Mange trafikanter har antakelig flere reflekser liggende hjemme. Utfordringen er å få folk til å huske refleksen når de går ut, sier Rita Aarvold.

– Vi vil gjerne gjøre det riktige. Men det er ofte dårlig samsvar mellom å eie refleks og faktisk å bruke den ute på veien.

Aarvold minner også om at refleks er like viktig på opplyste gater. De fleste ulykker skjer i byene ved kryssing av gaten.

Bruk refleks og gå på riktig side av veien

Høst og mørketid betyr at sikten blir dårligere. Trafikanter og informasjon langs veien blir vanskeligere å se. Riktig bruk av lys når vi kjører bil og bruk av refleks når vi er fotgjengere er derfor svært viktig.

En bilfører som kjører med nærlys i 50 km/t har kun 2 sekunder på å oppdage deg som fotgjenger uten refleks. Med refleks, ser bilisten deg 10 sekunder før. Disse 8 sekundene kan redde livet ditt.

– Og husk å gå på venstre side av veien, sier Rita Aarvold, så du ser bilen når den kommer mot deg – da gjør du det du kan for å være trygg i mørket i trafikken.

Gode råd om refleks

Vi tillater oss også noen enkle råd:

  1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.
  2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.
  3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.
  4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.