Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

På oppdrag fra regjeringen sender Statens vegvesen midlertidige bruer til Ukraina.

Brumateriellet skal brukes til å gjenopprette vegforbindelser som er ødelagt av krigshandlinger.

I første omgang sendes materiellet til Polen. Der skal medarbeidere fra Statens vegvesen gjennomføre opplæring for de som skal sette opp bruene i Ukraina.

Bilde av brudeler som lastes inn i trailere
Beredskapsbruene skal fraktes fra Statens vegvesens beredskapslager på Romerike, til Polen på i alt 32 trailere. Foto: Statens vegvesen

To statsråder til stede

Tirsdag kveld var utenriksminister Anniken Huitfeldt og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til stede på Vegvesenets beredskapslager på Holtermoen ved Bjørkelangen for å se på materiellet, og ønske en av de første transportene til Polen god tur.

Ifølge ukrainske myndigheter er flere hundre bruer og mer enn 25 000 kilometer veg blitt ødelagt som følge av krigshandlingene, etter at Russland angrep landet den 24. februar i år.

– Den russiske krigføringen har kynisk ødelagt viktige deler av infrastrukturen i Ukraina. For å få mat, vann og medisiner fram og sårede ukrainere til sykehus, er Ukraina helt avhengige av at vegnettet fungerer, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Vi vet at disse bruene vil hjelpe Ukraina, samtidig som dette ikke svekker vår egen bruberedskap, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Ti brusett

Trailerne som i dag kjører fra Vegvesenets beredskapslager på Bjørkelangen, er de første av i alt 32 trailere som til sammen er lastet med ti brusett som Norge sender til Ukraina. Både utenriksministeren og samferdselsministeren var til stede for å overvære sendingen.

Det er Statens vegvesen som står for oversendelsen. Bruene, som har en samlet verdi på 30 millioner kroner, finansieres over Utenriksdepartementets humanitære budsjett.

Statsrådene imponert

– Det er flott å kunne bidra med materiell og kompetanse til noen som virkelig trenger det, sier Nils Karbø, direktør for Trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

– For oss var det også fint å ha to statsråder på besøk. Nygård og Huitfeldt var fornøyde og imponert over det de fikk se her på Holtermoen. Og vi er stolte over å kunne vise fram bruberedskapen vår, sier Nils Karbø.

– Våre folk har gjort en effektiv jobb med å hente inn brumateriell fra flere av brulagre i Norge, sier Jon Henning Prestegarden, seksjonssjef i Beredskap og spesialtransport i Statens vegvesen.

– Nå vil vi være på plass i Polen når utstyret kommer dit, og på nyåret skal vi stå for opplæring av de som skal montere bruene i Ukraina. Vi er glade for å kunne bidra, sier han.