Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Årets trafikksikkerhetskommune 2023 skal kåres. Målet med denne er å inspirere til styrket trafikksikkerhetsarbeid i kommunene.

Samferdselsdepartementets pris for Årets trafikksikkerhetskommune 2023 er på én million kroner, og går til en kommune som kan vise til et faglig godt og systematisk trafikksikkerhetsarbeid over tid, og som samtidig har gode planer for videre arbeid. Kommunen må ha en trafikksikkerhetsplan, blant annet for sikring av skoleveiene.

- Norske veier er blant de tryggeste i verden. Fjorårets 118 drepte i trafikken var allikevel et skritt i feil retning etter to år med dødstall under 100.  Det er fortsatt utfordringer som må løses på vei mot Nullvisjonen der ingen blir drept eller hardt skadd i trafikken. Vi er avhengige av det gode samarbeidet vi har med andre. Derfor er det flott med en pris som inspirerer kommunene til forsterket innsats, sier leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes. 

Fylkeskommunene nominerer sine beste kommuner innen 28. februar

Det er 12. året på rad at Samferdselsdepartementet søker etter kandidater til prisen. De har sendt ut invitasjon til fylkeskommunene og ber dem nominere to eller tre kommuner, som har utmerket seg i sitt trafikksikkerhetsarbeid, innen 28. februar. Alle fylkeskommuner oppfordres til å nominere kandidater.

Det er Vegvesenet som administrerer prosessen og som står for den videre saksbehandlingen. Samferdselsdepartementet tar den endelige avgjørelsen, etter råd fra Kontaktutvalget for trafikksikkerhet.

Dette er kriteriene:

  • Prisen skal gå til en kommune som kan vise til godt trafikksikkerhetsarbeid og til gode planer for videre arbeid med trafikksikkerhet.
  • Det er en forutsetning at kommunen har en trafikksikkerhetsplan der også sikring av skoleveier inngår.
  • Trafikksikkerhetsplanen skal være et aktivt dokument som oppdateres jevnlig og som er forankret i ledelse, administrasjon og de ulike befolkningsgrupper.
  • Kommunen må kunne dokumentere gjennomførte tiltak, at tiltakene er evaluert og har positiv effekt på trafikksikkerheten.

Tidligere prisvinnere

Prisen blir delt ut for 12. gang denne våren. I fjor gikk prisen til Sandnes kommune.

Vinnere de siste årene:

2022: Sandnes kommune

2021: Bømlo kommune

2020: Rollag kommune

2019: Nord-Aurdal kommune

2018: Fredrikstad kommune

2017: Kvinesdal kommune

2016: Ski kommune

2015: Alta kommune