Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

I overkant av 11 500 kjøretøy kjører rundt i Norge med sine egne spesielle skilt. Og selv nå snart syv år etter lanseringen, er det interesse for dette.

Seksjonsleder Heidi Øwre i Statens vegvesen, med flere varianter av personlige bilskilt (foto: Henriette Busterud).
Seksjonsleder Heidi Øwre i Statens vegvesen, med flere varianter av personlige bilskilt (foto: Henriette Busterud).

I fjor fikk 1163 kjøretøy personlige bilskilt, mens tallet for 2021 var litt høyere, med 1488 spesiallagde skilt.

-          Interessen har holdt seg sånn noenlunde stabil siden vi innførte ordningen i juni 2017, selv om etterspørselen var størst det første året. Fra ordningen ble innført 15. juni 2017 og ut året hadde i alt 4815 benyttet seg av tilbudet om å få sine helt spesielle skilt på kjøretøyet sitt, forteller Aleksander Bergli Eriksen i Statens vegvesen.

Året etter, i 2018 fikk ytterligere 1813 kjøretøy personlige skilt, i 2019 kom 1147 til og i 2020 ytterligere 1180 kjøretøy med personlige skilt.

-          Årsaken til den lille stigningen i etterspørsel etter skilt i 2021, skyldes nok at da innførte vi også personlige skilt til eksempelvis moped, motorsykler, traktor og tilhengere, altså resten av kjøretøytypene. Fram til da var det bare kjøretøy med ordinære skilt, slik som personbiler, busser og lastebiler som kunne smykke seg med sitt eget personlige bilskilt, sier Eriksen.

Ikke alt blir godkjent

Et personlig skilt for ordinære bilskilt kan bestå av minst to og maksimalt syv bokstaver eller tall, inkludert mellomrom. Skilt til moped, motorsykler, traktor, tilhenger, US-kjennemerke, stort/høyt og små kjennemerke til bil, må ha minimum 2 tegn og maksimalt 6 tegn, inkludert mellomrom.

Du kan selvfølgelig ikke bruke en kombinasjon som allerede er i bruk av noen andre.

- Det samme gjelder for kombinasjoner som er upassende, kan misforstås eller kan virke støtende. Slike skilt godkjenner vi ikke sier Eriksen.

Det koster fremdeles 9000 kroner å få rettigheten til personlige bilskilt.

Her kan du lese mer og søke om personlige bilskilt.