Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

17 personer mistet livet på norske veier i årets tre første måneder. Dette er seks flere enn i tilsvarende periode i fjor.

I mars omkom seks personer i trafikken.

Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene. Derfor er Vegvesenet opptatt av å gi dem god føreropplæring slik at de er rustet til å ta gode og sikre valg i trafikken. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Dette viser Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av dødsulykkene.

- Fjorårets første kvartal hadde spesielt lave ulykkestall, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

- I år ser vi en økning tilbake til nivået vi hadde før pandemien. Det som bekymrer mest, er at mange unge dør på veiene. Derfor er vi opptatt av å gi dem god føreropplæring slik at de er rustet til å ta gode og sikre valg i trafikken. I tillegg formidler vi viktig kunnskap gjennom målrettede kampanjer om fart og oppmerksomhet, sier hun.

Seks døde i Rogaland

Rogaland har vært hardest rammet i årets tre første måneder, med seks drepte i fem ulykker.  I Troms og Finnmark omkom tre, mens det var to som døde i hvert av fylkene Møre og Romsdal og Viken. Fylkene Innlandet, Nordland, Vestland og Trøndelag hadde ett dødsfall hver.

Ingen har omkommet på veiene i Oslo, Agder og Vestfold og Telemark så langt i år.

Mer om dødsulykkene

15 menn og 2 kvinner omkom i trafikken i årets tre første måneder, der nesten halvparten av ulykkene involverer unge menn. 12 omkom i personbil, og 10 av de 17 som er omkommet døde i ulykker med tungbil involvert.

Nesten halvparten av de omkomne i årets første måneder mistet livet i møteulykker, men det er også fire fotgjengerulykker. I mars ble to unge gutter drept da de kjørte ut i vannet i Rogaland, og få dager senere døde også en ung mann da han kjørte av veien i samme fylke.

Statistikk ved utgangen av mars (første kvartal):

2023*

2022*

2021

2020

2019

2018

2017

17

11

14

24

16

16

18

*Foreløpige tall

Hold oppmerksomheten oppe i påsken

Vi er nå inne i påskehøytiden. Mange er på eller skal til fjellet. Det er fortsatt full vinter de fleste steder og varierende værforhold.

- Vi vil benytte denne anledningen til ytterligere å forsterke rådet om å være oppmerksomme i trafikken og avpasse fart og ferdsel etter forholdene, sier vegdirektøren.