Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen oppfordrer alle som planlegger å skaffe seg førerkort om å øve mye og regelmessig i sommer. Her skal vi fortelle deg hvorfor:

Begynn å øve så tidlig som mulig

Øvelseskjøring
Øvelse gjør mester! Illustrasjonsfoto: Bård Asle Nordbø,Statens vegvesen

-Det er viktig å skaffe seg så mye erfaring som mulig før du skal ut i trafikken og kjøre alene. Hvis du planlegger å ta førerkort rett etter fylte 18 år anbefaler vi at du starter med regelmessig øvingskjøring fra du er 16. Forskning viser at de som har øvingskjørt mye, er mindre utsatte for ulykker etter at de har fått førerkort, sier rådgiver Geir Aage Sogn i Statens vegvesen.

-Det er smart først å starte føreropplæringen med en prøvetime hos en trafikkskole, gjerne med foreldrene som ledsagere. Du lærer raskere, og du føler deg tryggere når du begynner å øvelseskjøre privat. Du som skal øve, trafikklæreren og den du øvingskjører med bør samarbeide tett gjennom hele opplæringen, slik kan den grunnleggende opplæringen skje mest mulig effektivt og sikkert.  For at du skal få øvd nok, vil mesteparten av øvingskjøringen måtte skje privat. Tar du førerkortet for første gang, anbefales det å bruke minst to år på opplæringen før du går opp til førerprøven, uansett alder, sier Sogn. 

Les mer her: Ledsager under øvelseskjøring | Statens vegvesen

Trafikalt grunnkurs

Før du kan starte med øvingskjøring og kjøretimer må du gjennomføre trafikalt grunnkurs på en godkjent trafikkskole. Når du har fullført kurset får du et bevis som gir deg rett til å øvingskjøre.

Når du skal ut på øvingskjøring må du huske dette:

  • Alltid å ha med beviset for gjennomført trafikalt grunnkurs, legitimasjon og rød L på hvit bakgrunn klistret bak på bilen.
  • Den du skal øvingskjøre med skal være fylt 25 år og har hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i - sammenhengende de siste 5 årene. Les mer om øvingskjøring her: Generelt om øvelseskjøring | Statens vegvesen

Mor og far på kurs?

-Det er sannsynligvis mange år siden mor, far eller andre voksenpersoner gjennomførte førerprøvene sine.  Det er lurt å forberede seg godt før man begynner å øvingskjøre med den framtidige bilføreren. Statens vegvesen har tilbud om informasjonsmøter for foresatte. Gå inn på vegvesen.no og  sjekk når disse informasjonsmøtene arrangeres der du bor. Informasjonsmøtene har en varighet på noen få timer en kveld, sier Geir Aage Sogn.  

Les mer her: Informasjonsmøte om øvelseskjøring for foreldre | Statens vegvesen

Lytt til vår podkast"Snakk i vei" om øvingskjøring:

https://www.vegvesen.no/om-oss/presse/snakk-i-vei/